Dzień dobry, rekins,
czy jest tu ktoś, kto nie przeoczył wątku, o którym Pan Prezes wspomniał dwukrotnie, a mianowicie tego, że są na bardzo zaawansowanym etapie negocjacji akwizycji?? He?
I teraz - co to może być za akwizycja? Słuchając Prezesa na tej konferencji zdałem sobie sprawę, że nikt w TEXT nie ma podejścia taktyczno-reaktywnego, a długoterminowo-strategiczne. Praca nas certyfikacją SOC2, planowanie integracji wszystkich narzędzi za $100 /szt. w jedno narzędzie Suitę za $1500 /szt. + upsell - wszystko to wymagało zmiany brandu na Text, zakupu domeny text.com, zarejestrowania znaku, aby mieć czyste SEO/AEO. I to dzieje się od lat, i właśnie się materializuje. To jest wizja, która jest po cichu implementowana OD LAT i to jest dużo pieniążków w najbliższych latach na koncie, z którego nie można wybierać przed 65 rokiem życia. Jeśli ktoś ma te 20+ lat perspektywy, jak ja - SZOK.
Stąd pytania:
1. cóż to za akwizyacja, która wejdzie w synergię z Text app? Rozwój wertykalny czy horyzontalny (dla forumowiczów bankiera: przejmą konkurencję, by zwiększyć bazę klientów, czy przejmą komplementarną usługę - by zwiększyć ofertę produktu). Będą liderem kategorii zapewne to 2-gie, co sam im jeszcze większe możliwości switcha do pełnego Text app z tego punktu styku.
2. Polecam popatrzeć, czym jest Text app (
https://www.youtube.com/@Text_HQ). To nie jest coś, z czym ChatGPT może wygrać przez najbliższe 100 lat. To jest coś, do czego chatGPT może dostarczyć silnik. Piękny przykład wykorzystania AI w celu umożliwienia robienia ogromnych pieniędzy firmom. Czas, który ma dostęp do historii zakupów, widzi, co osoba pisząca ma w koszyku, a agent może jej proaktywnie doradzać, odsprzedawać, proponować - bez udziału człowieka. Myślenie, że goły czat wytrenowany na ogólnodostępnych, niespersonalizowanych danych jest w stanie to zastąpić jest śmieszne i dęte.
3. Pamiętacie, jak Buffet mówił, że woli kupić spółkę, która ma duża wartość drogo, niż spółkę, która nie daje wartości użytkownikom, tanio? Text jest spółką, która daje ogromną wartość klientom, a za rok będzie dawała obecną wartość x3 minimum. I jest najtańsza w historii.
Pozdrawiam, kochani ;)
Dla jasności: nie jest to rekomendacja, podejmujesz własne wybory, szczególnie te wielkie i na dekady - ja jest w TEXT all in (dosłownie) na jednym z kont :)