Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,02 zł , zmiana od tamtej pory: -76,86%

Przemyslenia

Zastanawia mnie po co wchodzic na forum spolki i pisac że spolka smiec, dno, etc.
Normalny czlowiek jak mu cos nie pasuje to zbiera d... w troki i szuka, obserwuje innych intratnych mozliwosci inwestycyjnych. Dla mnie to normalka, po co zaprzatac sobie czas, obserwowac watki na forach i jeszcze wypisywac komentarze. Kazde te zajecie wymaga czasu, ktory wg mnie jest cenny.
Osobiscie przygladam sie i analizuje a ze swiezyzna na NC to jezzcze nie podjalem ostatecznej decyzji o jakims wiekszym zaangazowaniu ale jakies drobne transakcje robię w ramach wlasnej strategii. Jesli tu nie pojdzie to sie nie martwie ewentuana stratą na innym jestem zarobiony. A kto nie ryzykuje ten nie ma:) czekam jeszcze tylko na info ze udalo sie nabyc ostatecznie pakiet wierzytelnosci i wezmę więcej, tez uwzgledniajac ryzyko. Dobrze zarzadzany portfel wierzytelnosci to renta i wiekszosci firm z tej branzy tak to traktuje, że nie oczekuje i nie liczy na splate calosci szybko a tak aby windykowany placil mniej niz 10% wartosci dlugu rocznie. To daje mozliwosc na generowanie 10% z odsetek od kredytu, gdzie kapital zadluzenia przy takiej strukturze nie maleje. Do tego waro dodac, ze dlug kupowany np za 20-25% wartosci mominalnej. Zatem dla spolki to marża na poziomie 40%. Patrzac przez pryzmat, ze spolka nie ma zadluzenia i narazie jak getback nie korzysta na zakup z emisji obligacji a ze srodkow wlasnych to jeszcze na tym nabywanym pakiecie mozna cos wygrac. Oczywiscie nie wiado.na dzis od kogo ten pakiet zatem trudno ocenic jego kalorycznosc. Ale patrzac na ten rynek to jesli nie beda za wszelka cene chwytac sie zakupow jak get to mają duze szanse na zwiekszenie generowanych zyskow. Patrze na ich dynamike i widac ze nie leza na worach. Takie moje luzne przemyslenia.
  • Przemyslenia Autor: ~Toja
  • Re: Przemyslenia Autor: ~Toja

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DITIX -0,84% 0,24 2026-06-19 15:19:00