Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,30 zł , zmiana od tamtej pory: -88,46%

przedruk z GTC

Wielu z was często patrzy na wykres spółki, którą zamierza kupić, albo co gorsza po czasie jak już te akcje ma w kieszeni,
starając się odnależć potwierdzenie swoich decyzji, szukają znaków na to, że przynajmniej nie będzie gorzej. Jednak to co wielokrotnie w życiu nam pomaga, na giełdzie może nas tak naprawdę zabić. Chodzi mi tu o słowo ,,nadzieja,, oraz o to ile zła niesie wraz ze sobą i jakie spustoszenie w naszej psychice wywołuje. Jest kilka stanów umysłu podobnych jak, zachłannośc strach, ale nadzieje przebija wszystko bezapelacyjnie. Ostatnio właśnie tym tematem się zająłem, patrzyłem , czytałem i uwierzyć nie mogłem, że dzieje się to na moich oczach. Przykłady z naszej giełdy można dosłownie mnożyć. Uniwersal, (stare dzieje, czy ktoś to jeszcze oprócz mnie pamięta?), Swarzędz, a z nowszej historii Hydrobudowa PBG, ostatnio MIT. Wszyscy ci ludzie mieli nadzieje, że odbije, że się poprawi, że odrobią, zarobią i bury od żony nie dostaną. Niestety, prawda wygląda zupełnie inaczej. Tam gdzie mamy dowody na przebicie wsparcia, dowody jednoznaczne, potwierdzone, tam nie ma miejsca na zastanawianie się, rozpamiętywanie i karmienie się wypowiedziami innych uczestników tego rynku. Tworzy sie bowiem pwena zbiorowość ludzi dotkniętych współnym nieszczęściem, tz. nieszczęściem posiadania akcji, które traca z dnia na dzień na wartości. Ludzie ci wzajemnie się wspierają na forach i wbrew zdrowemu rosądkowi przekonują sami siebie, że trzymając papier, który z każdym dniem przypomina toaletowy, postepują dobrze. Cytują słowa prezesa , wypociny dziennikarzy, oraz innych znanych analityków i trzymają, trzymają, aż do śmierci swojej lub spółki.
Tak jak wspomniałem, w ostatnich latach było kilka takich przypadków, ale ten na MITcie przebił wszystko i wszystkich razem wziętych. Kiedy zobaczyłem ogromną dystrybucje na wykresie w okolicach 70 groszy, przekazałem swoje obawy na ten temat. Następne tygodnie przynosiły coraz więcej już nie tylko znaków, ale oczywistych dowodów, że spadki będą mocne i nieuchronne. Niestety mało kto chciał to rozważyć. Entuzjazm był tak wielki, że wszelkie argumenty przepadały od razu. Teraz spółka ta kosztuje 12 groszy i moim zdaniem to już koniec. Nie moge zrozumieć, bo w dalszym ciągu posiadacze tych akcji mają nadzieje. Mało tego, byli i tacy, co poszli na całość i dokupowali podczas tych spadków. Kiedy więc i ty staniesz przed takim dylematem w przyszłości, przypomnij sobie ten wpis Kamerdynera imć Pana Chodzika Księżycowego i opamiętaj się w porę. Czy ma to coś wspólnego z GTC, otóż nie ma na szczęście.
Skoro tak zacząlem o analizie technicznej, to pozwolę sobie również na tym temacie zakończyć. A kończąc powiem jedynie, że analizowanie wykresu zaczynam zazwyczaj od wykresu miesięcznego, tygodniowego, dziennego i wreszcie godzinowego, na którym realizuje moment wejścia w pozycję. Popatrzcie więc na wykres miesięczny tej spółki a zobaczycie to, czego spodziewałem się kupując te akcje w okolicach 4,64. Zobaczycie przepiękną formacje ,,Gwiazdy Porannej,,.Niech nam wszystkim świeci jej światło w tych trudnych czasach. Nie zapomnijmy przy tym, że czesto formacja ta jest testowana ponownie.

Pozdrawiam

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
LARK 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.