Mam pewne przemyślenia:
1.EBITDA 9 mln na 2013 - ludzie to nawet fundusze typu PE płacą (dzisiaj!) 8-9 razy EBITDA co daje wycenę ( już po uwzględnieniu emisji na SCOT) na poziomie 4,6 - 5,2 pln/akcję (72-81 mln podzielone przez 15,5 mln akcji) - nie wspominam o inwestorach branżowych
2. Powstał lider branżowy z 20% udziałem w rynku - inwestorzy kochają liderów i ZAWSZE wyceniają ich z grubą premią w stosunku do rynku! (np.LPP,NG2 itd...)
3. "Zadyma" z HP jest ogromną szansą dla BPN i w zasadzie już się materializuje usuwanie z rynku tanich zamienników z Chin co daje niebywałą przestrzeń do "zagarnięcia ok 40% rynku przez Black Point - największego w Polsce producenta tanich i jakościowo dużo lepszych zamienników ( nie jest wykluczone,że sam BPN "zainicjował" proces z HP) - mówiąc krótko znika największe w ostatnich latach ryzyko biznesowe (presja na marże)
4. Rynek "nie kuma" biznesowego sensu połączenia (wchłonięcia ) SCOT - ludzie przeczytajcie co robił dotychczas SCOT i chwilę pomyślcie ! Szacun Panie Kolbusz !!! (najprawdopodobniej dodatkowo SCOT jako spółka niepubliczna niekoniecznie była zainteresowana płaceniem podatków - ale nie to jest w tej akwizycji najważniejsze)
5. Cena akcji na giełdzie jest tylko i wyłącznie pochodną strategii idiotów z IPOPEMY, którzy postanowili "skasować" pozycje na NC ( raport za półrocze - 460 tys.akcji BPN na 2 funduszach) - ten element ryzyka (podaż akcji po każdej cenie) najprawdopodobniej już nie istnieje
Podsumowując: Black Point jest jedną z najlepiej zarządzanych Spółek na NC, której udało się, pomimo trudnych warunków w ostatnich latach (presja na marże w wyniku taniego importu z Chin) , utrzymać wysoką marżowość, stabilne, wysokie, dodatnie przepływy finansowe, dokonać skoku technologicznego oraz dokonać bardzo przemyślanej ekspansji w nisze rynkowe w obszarze działalnosci samej Spółki ( EkoSerwis, SCOT). Złe postrzeganie rynku notowan (NewConnect) oraz zmiany zarządzajacych w instytucji finansowej, posiadajacej duży pakiet akcji spowodowały, że wycena Spółki znalazła się na absurdalnym poziomie.Kto znajdzie bardziej niedowartościowaną spółkę, nie tylko na NC ale i GPW to proszę o wpis. Moja wycena fair value to grubo ponad 100 mln złotych (obecnie nieco ponad 19 mln). Pozdrawiam i czekam na odpowiedź