Forum BIK

Proszę Pana Eksperta o jednoznaczną odpowiedź

Znalazłem na stronie Mbank taką informację ( cytuję poniżej chodzi o teks

Jeśli przyznano Ci kredyt przed 16 czerwca 2005 r., tzn. przed nowelizacją Ustawy, wszelkie informacje o nim będą przetwarzane do końca okresu dostosowawczego wskazanego przez Ustawę*, czyli do 15 czerwca 2008 r.

)

W związku z tym bardzo proszę Pana jeszcze raz o odpowiedź czy jeżeli posiadam negatywny wpis o kredycie ( limit w koncie ) zaciągniętym w 2001 roku i spłaconym w 2005 w całości widniejący w raporcie jako spłacony i zamknięty to dane dotyczące tego kredytu nie będą przez Państwa przetwarzane po 15 czerwca 2008 jak to jest w informacji poniżej a jeżeli będą przetwarzane to na jakiej podstawie . Proszę aby Pan ekspert nie cytował mi odpowiedzi na moje pytanie 2 wątki wcześniej.

Cytat ze strony Mbank

Jeśli zobowiązanie spłacasz terminowo, Twoje dane przetwarzane są w BIK od momentu zaciągnięcia przez Ciebie zobowiązania do jego spłaty oraz dodatkowo po wygaśnięciu zobowiązania przez okres 5 lat, jeśli BIK otrzymał Twoją zgodę. Twoje dane mogą być przetwarzane również bez Twojej zgody przez okres pięciu lat, jeśli spełnione są łącznie następujące warunki:

* zobowiązania nie były regulowane lub zanotowano zwłokę w spłacie powyżej 60 dni,
* po upłynięciu kolejnych 30 dni od momentu poinformowania Ciebie przez bank o zamiarze przetwarzania Twoich danych bez Twojej zgody, a mimo to nie uregulowałeś w tym czasie swojego zobowiązania.

Jeśli przyznano Ci kredyt przed 16 czerwca 2005 r., tzn. przed nowelizacją Ustawy, wszelkie informacje o nim będą przetwarzane do końca okresu dostosowawczego wskazanego przez Ustawę*, czyli do 15 czerwca 2008 r.