witaj chłopie :) również 'dobry' dla wszystkich innych uczestników forum.
myślę, że możemy pokusić się o małe podsumowanie wydarzeń, które za nami i te, które są jeszcze w bliżej niesprecyzowanym terminie.
fakt pierwszy:
od 24 listopada 'chłopcy' z pronoxu zawalili rynek akcjami. jest to efektem 'uprzywilejowanej' części akcjonariatu, że warunek zawarcia kompromisu z wierzycielami zawierał emisję dodatkowych 290mln szt akcji. 'drobny' grał pod układ, a tu w przeddzień usłyszał o emisji.
efekt: 0,38zł / 3.13 = 0,12zł
należy się kara z knf o nierównym dostępie do informacji poufnych :)
fakt drugi:
co się stało z akcjami? część poszła w rynekj, część na słupy a część z powrotem trafiła w te same ręce. z komunikatów wynika, że pomimo takiego przemielenia (ok. 100%), niewiele uszczuplili stan posiadania. natomiast z całą pewnością doprowadzili do wysprzedaży akcji przez drobnych.
fakt trzeci:
emisja (290mln szt. po 10gr + 20mln szt po 4zł) - wierzyciele ze średnią: 0,26zł (gdyby jednak, w co nie wierzę, musieli ponieść wkład 10gr za emisję 290mln), wtedy średnia ich wzrasta do ok. 0,35zł
wierzyciele w nowym pronoxie stanowić będą 44% akcjonariatu
we wcześniejszym poście w 'dużym uproszczeniu' spekulowałem, że największym sprzedającym jest mariusz jawoszek poprzez Warmenbad Investments Ltd. oczywistym jest, że dla niego 'ostatnia wielka wyprz' :) była najbardziej dochodowa - za moment obejmie 160mln szt akcji po 10gr za esotiq, więc pytanie reotoryczne: czy słup jawoszka brał udział w sprzedaży? :)
i teraz trochę o esotiq. 16mln zł ( 160mln akcji) = ponad 50% esotiq. tu chłopie zgodzę się z tobą w 100%, że jawoszek wychodzi z 'czegoś' mało płynnego na rzecz pronoxa.
jawoszek w nowym pronoxie 22% (160mln akcji), ale... wychodzi na to, że sprzedał tylko 'częściowo', więc ten jego udział jest wyższy aniżeli owe 22%.
król. niby sprzedaje, a jak się przyjrzeć raportom to ile póścili?! tyle co kot napłakał.
wniosek jest jeden.
odebrali akcje, posprzątali i tyle. udupili drobnych na wysokich poziomach i z musili do sprzedaży z olbrzymią stratą, by nikt nie stanowił zagrożenia. odebrabe akcje poszły na słupy, więc nie będzie żadnej informacji o przekroczeniu 5%. koniec.
myślałem, że będą mieli ok. 100mln szt akcji tj. 14% a tych milionów mogą mieć wraz z słupami znacznie, znacznie więcej.
może się okazać, że rzeczywisty free float to nie 20% a np. 15-10%
oczywiście my się o tym nie dowiemy, bo kurs im mógłby urwać się spod kontroli. a tak mają na nami psychiczną kontrolę :) nie dowiemy się dlatego, że wierzyciele to nie jeden wierzyciel a spora liczba. stąd 44% udziału w pronoxie musi być podzielone na ich liczbę - na końcu okaże się, że żaden się nie ujawni (brak 5%).
na dziś, takie są fakty. lecz idźmy dalej...
wierzyciele (44%) udziału - silna grupa i z nią król liczyć się będzie musiał. czy myslicie, że jakikolwiek wierzyciel przystanie na dodatkową emisję? nawet gdyby dotyczyła przejęcia kghm - stanowisko wierzycieli będzie, spłacicie nas a potem 'róbta co chceta'. stąd obligacje.
wynika z tego, że mają domknięte finnsowanie na esotiq - jawoszek 160mln akcji.
obligacje na przejęcie np. dictadora oraz częściowo środki finanoswe z nadwyżki sprzedanych akcji (w przedziale od 0,26zł do 0,11zł) - na cafe chopin (nie wiem jaka będzie kolejność)
jakaś część pójdzie do końca roku na spłatę wierzycieli I grupy. część do kieszeni, a część będzie musiała pozostać, by nadać właściwy kierunek akcjom ku możliwości wyjścia wierzycieli z pronoxa. oni chcą z pewnością stąd zniknąć - a pronox (król) obiecał im to w przeciągu 6 miesięcy od uprawomocnienia wyroku.
łącząc wszystko w jedną całość i podpierając się techniką.
emisję rynek już strawił - szura obecnie po dnie na 0,11 - 0,13zł. być może coś się jeszcze wybije po podaniu oficjalnego komunikatu z sądu (ale moim zdaniem) wyrok jest w cenie.
ta wycena - to również efekt porozumienia pomiedzy pronox a esotiq. im niższa cena pronoxu, tym więcej akcji jawoszek otrzymuje wzamian za esotiq - większą kontrolę pełni w nowym pronox (przeciw waga dla wierzycieli)
dla niego jest obojętnie z emisjami tak długo, gdy cena jest powyżej 0,10zł. dla wierzycieli ze średnią 0,26zł juz nie. stąd mamy jakiś kanał (przedział) cenowy. dodatkowo przy niskim free float potrzeba stosunkowo niewiele kapitału, by wkecić pronox na wymagany poziom przez wierzycieli i utrzymania optymizmu dla ich wyjścia.
i tu kłaniają się fale elliotta :) wszak pod warunkiem, że mamy zmianę trendu w średnim terminie, w co mocno wierzę. naprawdę mocno przypomina to 'przypadek' oil z początku lutego br.
dla ułatwienia dodam, że w falach elliotta wystepują 3 fale główne (wzrostowe). przed nami, to wiemy, 3 informacje prowzrostowe o budowie holdingu: esotiq, dictador, cafe chopin - zbieg okoliczności?!
a pamiętać trzeba, że 'nowe' akcje obejmowane będą stopniowo. więc kurs winien najpierw znaleść się na pożądanym poziomie (wierzycieli). później podsycany przez doniesienia prasowe utrzymać się, gdzie nastąpi dystrybucja akcji.
to co teraz widzimy - moim zdaniem, to przykład samego początku pierwszej fali - pt. 'zrezygnowanie'. odbieranie akcji i utwierdzanie w przekonaniu, że może być tylko gorzej (bo przecież do tej pory nigdy nie było lepiej). nazwałbym to 'akuymulacja'.
;)
pozdrawiam,
ps. chłopie mam nadzieję, że zdrowie dopisuje. reszta to tylko... pieniądze :)
przy obecnych warunkach:
- cena minimalna 0,10zł
- cena akumulacji 0,11 - 0, 13zł
- czasookres inwestycyjny 2-4 miesiące (musi dojść do wymiany całego, drobnego akcjonariatu. obecni akcjonariusze nie wierzą już w nic)
- cena przy której należy rozważyć zamknięcie pozycji 0,26zł (poziom wierzycieli)
dla mnie przejście wraz z wami (zakładam oczywiście pomyślne zakończenie), będzie stanowiło nie lada doświadczenie. mam nadzieję, że wkońcu zaowocuje na przyszłość :)
jak na razie, wciąz budujący się trend wzrostowy - tak to widzę :)
a przyszłość zweryfikuje moje założenia, czy były słuszne?!