Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  1,11 zł , zmiana od tamtej pory: -99,10%

Prochnik może powtórzyć rajd Bytomia

Proćhnik może powtórzyć rajd Bytomie, który podobnie jak Próchnik był spółką bardzo słabo zachowującą się w 2 połowie 2016, głownie ze względu na słabe dynamiki sprzedaży i spadek marży brutto. W przypadku Bytomia było to spowodowane zmianą polityki cenowej która ostatecznie okazała się klapą. Mocna sprzedaż w grudniu wystarczyła żeby Bytom zrobił +30% od początku roku. Czy tak może się zdarzyć w przypadku Próchnika? Oczywiście że tak. Jest to subiektywna ocena, ale według mnie Próchnik był bardzo mocno obecny w internecie w styczniu  w sensie reklamowym i promocyjnym, do tego stosował dość agresywną politykę cenową. Wydaję mi się że może pokazać mocne dynamiki w styczniu. Oprócz tego, nie wiem czy ktoś zauważyłem, jeśli nie to polecam spojrzeć na ich stronę. Próchnik delikatnie zrestrukturyzował sieć salonów, konsolidując Rage Age z Próchnikiem, powinno to przynieść dość konkretne oszczędności kosztowe. Dodatkowo, marża powinna być wspierana przez przeniesienie produkcji z Polski do Białorusi (nie wiem czy jest to powszechna wiedza).
Także może największe od kilku lat obroty na Próchniku, na kilka dni przed ogłoszeniem sprzedaży styczniowej może nie są przypadkowe. Jak zawsze ktoś może wiedzieć coś więcej, a skala obrotów powinna zastanawiać. Bo w piątek obróciło się 5% spółki. Temat jest tak przeceniony że jeśli sprzedaż styczniowa faktycznie będzie mocna, według mnie będzie rajd na 1.5-1.6 czyli maksima z 2016, ten rajd będzie wspierany przez hosse na GPW. Zauważcie że od kilku sesji jest kilka tematów które bardzo silnie rosną, np. w piątek także Indykpol, oczywiście takich tematów nie kupuje zagranica tylko kraj. A jak kraj kupuje to znaczy że są napływy do TFI a jak są napływy to będzie rosło. W odróżnieniu od wielu na tym forum, nie twierdzę że mam rację, tylko stawiam tezę na bazie logicznych argumentów, zobaczymy czy się zrealizuję,

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
PROCHNIK 0,00% 0,01 2019-01-17 15:19:48
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.