Cały czas jest w mocy uchwała uprawniająca CIG do przeprowadzenia gigantycznej emisji akcji. Gdyby zarząd był fair wobec nowych PŁATNYCH rekomendacji dawno by taką uchwałę znieśli. Dlaczego tego nie zrobią?
Myślę, że powód jest prosty. Projekty, które zakładają wykonać są dość kosztowne i odległe w czasie. Po drodze może braknąć kapitału na ich dokończenie, więc pozostaje furtka z emisją.
Jakie są moje spekulacje? Być może spółka (prawdopodobnie pod naciskiem Rockbridge TFI) chce się pokazać inwestorom zagranicznym, bo na rynku krajowym już dawno straciła swoją wiarygodność i jest brak zainteresowania podmiotem (zwłaszcza, że spółek z tej branży jest coraz więcej, znacznie ciekawszych, z mniejszym ryzykiem i dobrym track recordem). Wydają spore pieniądze na płatne analizy, żeby przyciągnąć zagranicznych inwestorów. Czy kogoś złowią? Zobaczymy.
Co do ostatnich płatnych rekomendacji to aż nie mogę uwierzyć, że zarząd jest tak naiwny, że więksi gracze to potraktują poważnie. Chyba, że jest to celowy zabieg na złowienie ulicy. Who knows?
Rekomendacja BOŚ jedynie jest w miarę obiektywna, reszta to mrzonki.
~ były Makler, który analizował CIG od początku notowań CIG