Witam wszystkich. Jestem nowy w akcjonariacie MCI, wszedłem dwa tygodnie temu ze średnią zakupu akcji 25,10 zł. Wcześniej przyjrzałem się spółce i jej portfelowi inwestycyjnemu. Dużym minusem jest tu niska płynność. Natomiast wnioskując z zapowiedzi dostosowania strategii spółki, uznałem, że wysoce prawdopodobne jest rozpoczęcie corocznej wypłaty dywidendy. Ogłoszenie wypłaty dywidendy za 2024 rok pozytywnie mnie zaskoczylo, choć kwota nie jest duża. Myślę jednak, ze dywidenda za 2025 i za 2026 rok będzie znacznie wieksza. Spółka zamierza wycofać się z kilku inwestycji. Jeden z jej funduszy już sprzedał znaczny pakiet spółki ANSWEAR za niemal 100 mln zł. Oczywiście, znaczna część pozyskanyc środków będzie reinwestowana, ale spodziewam sie wypłacenia w postaci dywidendy około 400 mln zł za wyniki lat 2025 i 2026. A że rynek lubi dywidendę, spodziewam się również wzrostu kursu akcji. Z jakiegos powodu, na kursie widać konsolidację od 13 miesięcy. Wyniki za ubiegły rok nie były imponujce, ale chyba wszyscy wiedzą z jakiego powodu. Zmniejszenie inwestycji w najbliższych dwóch latach jest wyraźnym sygnałem, że spółka zamierza zrobić żniwa.
Pozdrawiam wszystkich.