Prokuratura
……..
…………..
Zawiadomienie o przestępstwie gospodarczym Informuję, że jestem posiadaczem akcji firmy MEWA, notowanej jeszcze niedawno na GPW. Spółka ta nie spełniała odpowiednich wymogów giełdy, więc jej akcje zostały wykluczone z publicznego obrotu. Posiadacze akcji (w tym ja) dowiedzieli się, że są tym razem posiadaczami akcji POLYMETAL S A (KRS: 0000082806, NIP: 9180000525, REGON: 950011666).
Dzwoniłem do firmy MEWA (Biłgoraj
link) i dowiedziałem się, że nie jest to już ta sama firma, której akcje były w moim posiadaniu. Mianowicie stworzono na nowo firmę która zaczęła „kontynuować” dotychczasową działalność firmy MEWA tworząc inny, odrębny profil działalności, a nowa MEWA odkupiła od POLYMETAL markę /nazwę/ firmy.
Już pod nazwą POLYMETAL SA firma, której akcje posiadam, została wykluczona z giełdy. Po stronie nowostworzonej firmy POLYMETAL pozostały zatem wszelkie dotychczasowe długi, należności, i oczywiście akcje. Firma POLYMETAL SA jest nieuchwytna. Jak się dowiedziałem, formalnie jej adres to Warszawa, ul. Domaniewska 47/10 co wynika z KRS, jednak powiedziano mi w MEWA, że wszelką korespondencję, jaka do nich przyjdzie na adres MEWA - a dotyczy POLYMETAL - mają odsyłać na jakąś skrzynkę pocztową w jakimś hotelu.
Mając na uwadze powyższe, istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo popełnienia przestępstwa w ten sposób, że właściciele uratowali dotychczasową firmę (MEWA) przed bankructwem przekazując wszelkie aktywa na sztucznie stworzoną firmę POLYMETAL SA.
Z poważaniem,