Dla akcjonariuszy Datawalk to nie był najlepszy rok. Kurs zaliczył solidną przecenę. Przyczyna tego stanu jest związana z czynnikami zewnętrznymi tj. mocna przecena spółek technologicznych w USA, które są benchmarkiem dla DW, sytuacja makro itd. Również czynniki zależne od spółki wpłynęły na skalę spadków. Największy z nich to dużo słabsza dynamika przychodów, która mocno się rozjechała z zapowiadanym celem 70% r/r. Liczyłem, że w ciągu ostatnich kilku dni pójdzie jakiś komunikat a tu kolejne przykre zaskoczenie. IV kw wygląda blado.
Jeśli miałbym się doszukiwać pozytywów to zapowiadane zamknięcie III etapu rozwoju spółki, emisja ostatnim rzutem na taśmę po dobrej cenie i zamknięcie programu motywacyjnego, który już nie powinien nam "bruździć" stratą w bilansie.
Co przyniesie przyszły rok? Mam nadzieje, że wrócą z większym wzrostem liczby klientów oraz przychodów - co pewnie będzie łatwiejsze bo bazę w tym roku zrobili słabą. Ja optymizmem nie pałam ale gorzej pewnie też już nie będzie..
Powodzenia dla wszystkich w nowym roku.