Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,69 zł , zmiana od tamtej pory: 21,79%

Po analizie.... wychodzę

Mam średnią 2,41 i zamierzam sprzedać swój pakiet, na którym mam jeszcze, póki co, kilkanaście procent zysku. Ostatnie spadki na Famurze (powolna dystrybucja i brak popytu) a właściwie ich skala i wejście w trend spadkowy po przebiciu ważnego wsparcia na 2,92 zmusiły mnie do przyjrzenia się spółce bardziej wnikliwie i krytycznie. Przez weekend ponownie poczytałem i przeanalizowałem....... Wnioski - dla Famuru nie ma już większego znaczenia czy węgiel będzie jeszcze w użyciu 10, 20, 30 lat, jak firma zaplanowała, że do końca 2024r chce 70% swoich przychodów pozyskiwać z działalności pozagórniczej. Pozamykali już kilka zakładów produkcyjnych, zmniejszyli zatrudnienie z 4600 (31.12.2019) do aktualnie 2500 pracowników. Krótko mówiąc i tak mają ograniczoną moc produkcyjną maszyn górniczych co widać już w terminach realizacji tych aktualnych zleceń. Propozycje nowych stanowisk pracy, jak widać, są już profilowane pod nową działalność. Na Famur trzeba spojrzeć już pod kątem nowej działalności pozagórniczej. Na razie jest to fotowoltaika i inne plany dotyczące OZE i nie tylko. Jak poczytałem to na polski rynek OZE postawiły też duże koncerny światowe jak np. BP ... oraz polskie spółki Skarbu Państwa. Jak czytam takie "kwiatki" dotyczące ustawy "Grunty rolne KOWR pod OZE tylko dla spółek skarbu państwa i inne zmiany" (https://biznesalert.pl/grunty-rolne-kowr-pod-oze-tylko-dla-spolek-skarbu-i-inne-zmiany) to zaczynam się obawiać czy Famur będzie miał siłę przebicia z takimi potentatami? Z drugiej strony, dobry zarząd i nowoczesne metody zarządzania, dobry stosunek zadłużenia do kapitału własnego.... dobra ogólna kondycja finansowa spółki pozwalają liczyć, że ten potencjał spółki będzie dobrze zagospodarowany. Mimo wszystko, tak jak pisałem, zamierzam teraz stanąć z boku (100% gotówki) i poczekać na wyklarowanie się sytuacji nie tylko na Famurze ale również na GPW i rynkach bazowych. Czy to będzie słuszna decyzja? - czas pokaże. Życzę Wszystkim powodzenia.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
GRENEVIA 0,00% 3,27 2026-03-09 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.