Muszę przyznać, że nie słyszałem o Movie Games przed ogłoszeniem współpracy z PLI, a śledzę spółki gamingowe. Postanowiłem trochę zaczerpnąć wiedzy na temat tej spółki i przeanalizować dlaczego MOV ma 3-krotnie większą kapitalizacje w porównaniu do PLI.
Liczba akcji: MOV 2,5mln PLI 3mln
Free float: MOV 39% PLI 27%
MOV największy akcjonariusz PlayWay 33,5% (gry obu firm w dużej mierze opierają się o różnego typu symulatory i nisko-średnio budżetowe tytuły).
Jeszcze rok temu MOV miał kapitalizacje na poziomie 86mln czyli mniej niż PLI, zysk z działalności operacyjnej trochę poniżej tego co ma PLI po restrukturyzacji. Wystrzał nastąpił po premierze jednego z symulatorów, który zarobił w ciągu kilku tygodni parę milionów na czysto. Duży wpływ na sprzedaż mieli youtuberzy, którzy nakręcili sprzedaż. Wniosek jedna gra z dobrym pomysłem i dobrym marketingiem może wywindować kurs kilkukrotnie, w dodatku PLI ma poukładane finanse na tyle dobrze, że z cinematików i postprodukcji są w stanie utrzymywać dochody na stabilnym poziomie 0,5 - 1mln zysku kwartalnie.