Cześć, wrzucam krótkie podsumowanie dzisiejszego raportu bieżącego z godz. 13:00, bo wydaje mi się, że warto spojrzeć na to szerzej niż tylko przez pryzmat samej kwoty kontraktu.
Moim zdaniem ten kontrakt z P.A. NOVA na 22 mln zł netto to dopiero pierwszy krok. Jeśli dobrze kojarzę plany spółki dotyczące tej nieruchomości w Piotrkowie, to dzisiejsze ogłoszenie budowy zagospodarowuje tylko część całego terenu.
Myślę sobie, że sytuacja wygląda tak:
- budowa etapami: spółka chyba idzie sprawdzoną ścieżką – najpierw stawiają obiekty, które mogą szybko zacząć na siebie zarabiać. Dzisiejszy raport o kontrakcie na 22 mln zł to potwierdza.
- duży potencjał działki: raport nie podaje co prawda metrażu ani szczegółów zabudowy, ale biorąc pod uwagę wielkość tego terenu, uważam, że dzisiejsza umowa to dopiero początek realizacji całego kompleksu. Na reszcie gruntu wciąż jest przecież miejsce na zapowiadane wcześniej funkcje handlowe i inne obiekty.
- etapowanie a finansowanie: można przypuszczać, że kolejne budynki będą ruszać sukcesywnie, gdy ten pierwszy etap (termin na luty 2027) będzie już zaawansowany. Taka realizacja mniejszymi częściami zazwyczaj ułatwia sprawne finansowanie, poprawia przepływy pieniężne i pozwala na lepsze warunki współpracy z bankami przy kolejnych fazach projektu.
Zastanawiam się też nad wartością tego aktywa po zakończeniu całości. Jeśli faktycznie dociągną tam do pełnej planowanej zabudowy i uda się to sensownie wynająć, to wartość całego gotowego kompleksu mogłaby według mnie znacząco przekroczyć 100 mln zł, a przy dobrych wiatrach zbliżyć się nawet do obecnej wyceny rynkowej całej spółki (ok. 145 mln zł przy kursie 4,00 zł). A przecież Rank to nie tylko Piotrków, ale też inne parki handlowe, bank ziemi i zyski z projektów mieszkaniowych.
Podsumowując: uważam, że to dobry sygnał, bo po długim czekaniu na papierologię w końcu wjeżdżają koparki (start 1 kwietnia). Wygląda na to, że rynek wciąż podchodzi do wyceny dość ostrożnie, mimo że dzisiejszy raport to realny krok w stronę uwolnienia tej wartości z gruntu.