... Dostałem na maila ofertę reklamową emisji obligacji Best. Z domu maklerskiego w którym mam konto. To chyba jakiś objaw desperacji bo nigdy mi takich rzeczy nie wysyłają. Wibor+4.2%. W czasach gdy EDO daje mi ponad 7%. Świat stanął na głowie. Kto kupuje papiery takiej spółki która ma jak czytam problemy z rolowaniem długu, a jak ten Wibor rzeczywiście wzrośnie to strach myśleć co z nią będzie. Śwat w którym skarbowa obligacja detaliczna daje więcej niż obligacja czegoś takiego to świat chory. bardzo chory a Glapa gwarantuje że szybko z tej Wiborowej choroby się nie wydostanie:-)
Inflację mamy na lata pow 3%. Możliwa stagflacja. Stóp nie ruszą a jak rusza to o jakieś 1pp góra (min z powodu takich korpo-krzaków w obiegu). Na cholere takie papiery korpo z tak lichą marżą jak na to ryzyko kupować jak EDO dają CPI + marża i na to samo wyjdzie?
Zresztą Besta nie ma juz chyba w żadnym portfelu funduszowym - przynajmniej SFIO/FIO bo te portfele publikują- często sprawdzam i nie ma czegoś takiego.