Cześć XTPLowicze,
czytam sobie najnowszy raport i trochę zaniepokoiła mnie poniższa informacja (strona 27). Szczególnie ważna jest informacja zaznaczona pogrubioną czcionką.
"W dniu 1 lipca 2024 roku Emitent potwierdził przyjęcie zamówienia na dostawę modułu drukującego UPD. Bezpośrednim zamawiającym jest firma z siedzibą w Hong Kongu („Partner”), która dostarczy moduł drukujący do klienta w Chinach kontynentalnych. Partner jest podmiotem zajmującym się opracowywaniem oraz dystrybucją nowoczesnych urządzeń do procesów prototypowania z wykorzystaniem technik addytywnych, testowania produktów w technologii 3D oraz produkcji części o wysokiej wydajności dla przemysłu lotniczego, energetycznego i innych gałęzi przemysłu. Na bazie dostarczonego przez XTPL S.A. modułu drukującego UPD - klient końcowy skonstruuje urządzenie do prototypowania i prowadzenia procesów R&D do zastosowań w nowoczesnej mikroelektronice oraz elektronice drukowanej. Te urządzenia przeznaczone będą dla klientów na terenie Chin."
Mogę się mylić, ale do tej pory sądziłem, że ta maszyna przemysłowa z głowicą od XTPL będzie klepać elektronikę użytkową, sprzedawaną klientom końcowym z czego spodziewałem się dużych zysków. Z powyższej informacji wynika, że maszyna ta będzie używana do prac badawczych... No nie wiem, nie podoba mi się to.
W innym miejscu raportu jest jeszcze mała wzmianka o maszynie do naprawy defektów wyświetlaczy (strona 23).
No jakby nie patrzeć nie pachnie to wielkimi pieniędzmi. Dajcie znać czy też tak to rozumiecie, bo może poprostu przeoczyłem coś dużego i nie rozumiem tego biznesu. Chciałbym się mylić.