Wpisy Nikiego podaję w nowym wątku, żeby łatwiej sie czytało.
"Wynikami za Q4 2011 i niezrealizowaniem prognoz roku 2011 - żeby było jasne wyniki będą poniżej prognoz."
oraz
cyt. Niki "Będzie ci "wesoło" jak ogłoszą te wyniki. Jak myślisz człowieku dlaczego BDG nie jest ostatecznie przewidziane do przejścia na główny parkiet (wywiad z prezesem o czym pisałem)? Ano dlatego, że w najbliższym czasie nie ma żadnej szansy na spełnienie kryterium kapitalizacji - nie będzie wyników będzie 3 zł a nie 13 zł i tyle w temacie. A wyników nie będzie z uwagi na amortyzację goodwill od Fasenko i RusOil."
Żadko tu piszę, ale jak czytam brednie Nikiego to się nie dziwię, że kurs jest tam, gdzie jest.
Więc ja Ci coś powiem i nie dyskutuj z liczbami, bo to delikatnie mówiąc, nie jest twoja mocna strona.
Acha prognozy były korygowane i uwzględniają Fesenko. Wyniki podaję skonsolidowane.
A więc prognozy w przychodach napewno będą przekroczone.
Mieli mieć niecałe 30mln przychodów - po III qwr mieli 28mln. Więc przekroczą
Mieli mieć chyba 1,3mln zysku netto za cały rok 2011 - A po II qwr mieli trochę ponad 1mln. Więc brakuje im jakieś 300k.
Co do odpisów za Fesenko to będzie tylko amortyzacja za IVqwr. A nie jak to miało miejsce w III za okres od 1.01.2011 do 31.09.2011. Niki widzisz różnicę? Szacuję amortyzację na poziomie 150-200k.
Największą niewiadomą są wyniki BDG. I tu przewiduję stratę. Wynikającą z odroczonych terminów płatności za oleje, płaconych po wysokim kursie EUR. Różnica mogła zjeść zysk. Liczę na to, że Fesenko odrobi tą stratę i wyjdą na zero za IV qwr.
Ale jak będzie nie wiadomo. Może być strata jak i niewielki zysk.
Jedyna prognoza (zysku) może być niespełniona.
A co do bredni Nikiego na temat RO. To dopiero będą to konsolidować od I qwr 2012 roku. Więc ewentualny większy odpis amortyzacyjny zobaczymy po I qwr 2012. I wtedy żeby była jasność NIKI odpis będzie uwzględniał IIIqwr 2011, IV qwr 2011 oraz I qwr 2012. Wiec potem nie pisz bredni o tym, że taką kwotę za RO będą odpisywać co qwr.
Ogólnie jesteś naganiaczem na spadki i życzeniowo czekasz na 2, 1 i 0 z przodu. Zero merytorycznej wiedzy. I nie pisz o liczbach i procentach, bo im więcej o tym piszesz tym bardziej się pogrążasz. Ja też czekam na niższą cenę, bo chętnie dokupię.
Więc możliwe, że będziesz triumfował, bo będzie strata za IV qwr. Ale nie pisz o nieprzekroczonych prognozach na przychodach i bredni o RO.
A co do mieszkanka to było kupione pod zabezpieczenie kredytów na rozwój firmy, pozyskanie środków na kapitał obrotowy dla Fesenko (żeby wystartowali), zwiększenie bazy magazynowej pod dany sezon itp. Ale co ja Wam będę pisał, jak Wy wiecie lepiej. Mieszkanko i koniec.
Czytając wpisy Nikiego mam wrażenie, że wypisuje co mu wpadnie do głowy, byle negatywnie o BDG. Nawet się nie zastanowi, albo nie czyta komunikatów za spółki. Przykład w zacytowanym wpisie bełkot o RO.
A jak macie jeszcze jakieś wątpliwości lub pytania to zawsze można zadzwonić do spółki. Prezes jest bardzo miły. Ważnych informacji nie może podać, ale może rozwiać wątpliwości. Lepsze to niż sugerowanie się wpisami Nikigo lub moimi lub kogokolwiek z forum.