Zaciągnąłem dzisiaj trochę PDA Cerabudu. Cena emisyjna to 15 groszy a ludzie oddają po 11 groszy - dziwne.
Fakt spółka w 3 kwartale nie miała prawie żadnych przychodów. Fundamentalnie nie przyglądałem się jeszcze spółce ale to z pewnością zrobię.
Kupiłem z następującego względu. Trochę opóźnia się rejestracja podwyższenia kapitału - dlatego nadal mamy PDA zamiast akcji. Jeśli zarząd dał ciała i sąd odrzuci wniosek o podwyższenie to zgodnie z regulacjami spółka jest zobowiazana zwrócić środki posiadaczom PDA w kwocie ceny emisyjnej bez względu na to za ile je nabyli (np ja za 11 groszy kupione dostanę 15 gr)
środki z emisji akcji serii D (obecne PDA) są zablokowane - więc z jednej strony ryzyka nie ma że spółka je wydała. Z drugiej strony także jest lipa no bo widać że spółka potrzebuje tych pieniędzy na rozwój i bieżącą działalność (wyniki za 4 kwartał będą słabe).
dlatego komunikat o rejestracji podwyższenia kapitału powinien dać impuls do wzrostów. jak zarejestrują to up bo spółka ma kasę i może dalej działać. jak nie to PDA pójdą w góre bo będzie musiała wzrócić 15 groszy na 1 PDA a akcje pójdą w dół bo spółka będzie prawie bankrutem.