Forum Zakładanie firmy

Pab/Bar jak się za to zabrać.

Witam.

Dość niedawno wpadłam na pomysł aby otworzyć własny pab/bar. Można powiedzieć, że plan już mam dopracowany. Mianowicie wiem, do jakiej grupy klientów chce trafić, jaki klimat miałby panować i tym podobne sprawy.
Grupą do której chce trafić do fani mangi i anime a wystrój pabu by był odpowiadający temu właśnie klimatowi. Sama jesteś fanką tego gatunku, więc większych problemów z dostosowaniem wystroju bym nie miała. W planach mam też serwowanie małych zakąsek niezbyt trudnych w przygotowaniu związanych z Japonią. Oczywiście też by były typowe przekąski typu: paluszki, chipsy itp. Można powiedzieć, ze już wszystko powstało w mojej głowie, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.
Gdzie skierować swoje pierwsze kroki aby rozpocząć otwierania pabu. Wiem, że powinnam wybrać lokalizację (raczej myślę o czymś na uboczu, ponieważ nie mam własnych funduszy). Jak się starać o dotację? Lepiej z U.P czy z Unii?

Dodam, że już kiedyś otwierałam własną działalność na potrzeby pracy w ubezpieczeniach, na chwilę obecną jest zawieszona, więc czy wystarczy abym udała się do urzędu i po prostu przepisała ją na inną branżę?

Proszę o konkretne odpowiedzi. Szukałam w internecie, ale tak jest nawał tylu informacji różnie kierujących, że kompletnie się pogubiłam.

Dodam, że mieszkam w Łodzi i taki pab by był właśnie w tym mieście.