witam wszystkich.. chce wyrazić swoją opinię na temat firmy ovb. nie jestem ich klientem, natomiast często byłem namawiany, żeby nim zostać oraz namawiano mnie także abym dla tej firmy pracował. Pewnie dlatego, że skończyłem studia ekonomiczne oraz ze pracowałem w kilku bankach czy w firmie doradztwa finansowego. Na rozmowach o pracę kierownik oddziału bardzo chciał, żebym dla niego pracował, oferował prowizje wyższą niż początkującym. ja oczywiście znałem wiele produktów, bankowych i ubezpieczeniowych jak i PSO, bo sam to w banku sprzedawałem. Kiedy zadawałem kierownikowi konkretne pytania merytoryczne odnoście poszczególnych produktów, chcąc ocenić ich atrakcyjność dla klienta a co za tym idzie dla mnie jako ich potencjalnego przyszłego sprzedawcy, kierownik ów niestety nie dysponował wiedza na ich temat. mówił tylko ogólnie o firmach i ze owe firmy mają teraz dobre produkty i tyle. mówił mi, że jemu zalezy najbardziej na tworzeniu struktury/siatki sprzedaży a nie koncentruje się na samej sprzedaży. ja też miałbym sobie taką siatke stworzyć i ludzie by na mnie pracowali. kiedy sam dotarłem do kilku produktów oceniłem je na przeciętne, właściwie niewiele różniące się od tych które można nabyć w banku czy w firmach ubezpieczeniowych czy doradztwa finansowego. kierownik mówił, że powinienem zrobić liste swoich znajonych/rodziny, do nich sie na początku zwrócic i coś im sprzedać, bo jak twerdził najłatwiej będzie mi się szkolic na rodzinie/znajomych bo oni mnie znają, bedą mi przychylni i w jakimś sensie będą chcieli pomóc. Miałem do czynienia również z dwoma doradcami, którzy są moimi znajomymi. namawiali mnie również na zakup tych produktów. nie skorzystałem z oferty z uwagi na ich małą atrakcyjność, a z tymi kolegami wolę nadal grać w piłkę, czy robic inne rzeczy, choć jeden z nic mocno nakręcił się na firmę i boję się, że niedługo nie bedzie innych tematów do poruszenia z nim poza ovb i PSO. Cciałbym zaznaczyć, że nie jest mi obca idea systematycznego oszczędzania. Uważam ją nawet za konieczność w dzisiejszych czasach, widząc co dzieje się z naszym systemem emerytalnym. Sam posiadam 3 tego typu polisy, na które wpłacam już od 2 do 4lat. każda z polis jest na inny cel. poza tym sam inwestuje na giełdzie i forexie. Mam pieniądze i jestem niezależnym człowiekiem interesu. mam też grono znajomych od wielu lat i nasza znajomość/przyjaźń nie bazuje na sprzedawaniu im czegokolwiek, tylko na wspólnych imprezach czy wyjazdach. Jeśli miałbym komus doradzić to jeśli jest zainteresowany zakupem takiej polisy, to niech zrobi ten trud, zainteresuje sie tematem i przejdzie sie po kilku różnych bankach lub nawet oddziałach tych samych banków i porozmawia na temat tych produktów z doradcami. zanim jednak podpiszecie umowy zróbcie na tyle duży rekonesans, żebyście świadomie przystępowali do tych programów. aha, przepraszam, dla niewtajemniczonych PSO-programy sysyematycznego oszczędzania. jest ich dużo na rynku, każdy ma inną specyfikę, i choć bazują na podobnych fundamentach, różnią się w szczegółach, a te mogą mieć spore znaczenie. celowo nie wymieniam tu firm, żeby nie być posądzony o to że sam je sprzedaję i do nich namawiam.Zwróćcie uwagę na całą liste opłat związanych z obsługą polisy czy rezygnacji z niej oraz na minimalny czas, po którym np. można bezpłatnie z niej zrezygnować. Produkty finasowe wybierajcie tak jak u krawca czy w sklepie dobieracie garnitur. ma być on uszyty na miarę, żeby wam pasował, a nie bankowi czy doradcy. oferta jest tak szeroka, że na pewno coś wybierzecie dla siebie. podsumowując NIE POLECAM FIRMY OVB z uwagi na jej przeciętność oraz na to, że chce bazować na moich znajomych i rodzinie. sam nie chciałbym, żeby mnie ktoś polecał takiemu doradcy. Znam wiele firm i banków, w których kompetencje pracowników są na dużo wyższym poziomie.