Otóż muszę na początku poza tematem wątku - to forum jest mało merytoryczne a próba wprowadzenia pytań dotyczących spółki a jeszcze gorzej własnych opinii czy przemyśleń zazwyczaj równa się z otrzymaniem "reprymendy", że człowiek się nie zna, to nie powinien się nawet brać za inwestowanie albo przynajmniej z odpowiedzią wymijającą, dającą między wierszami do zrozumienia, że jest się leszczem i najlepiej, żeby się nie odzywać... Cóż, może jestem leszczem, ale jednak coś na tej giełdzie daję radę ugrać. O zgrozo - nawet z posiadanych akcji IDH (przy obecnym kursie) jestem umiarkowanie zadowolony (ha !). No ale to już zbyt mocno poza temat :-)
Mimo przeciwieństw i kłód rzucanych pod nogi na forum zarzucę jeszcze jeden drobny temat.
Otóż wg definicji:
"Kapitalizacja spółki jest równa bieżącej cenie akcji pomnożonej przez liczbę akcji pozostających w obrocie".
A w ostatnim raporcie spółki IDH S.A. jest podana informacja:
"Na Warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych na rynku New Connect jest notowanych
1.500.775 sztuk akcji."
Może jako LESZCZ o czymś nie wiem i dlatego pytam Szanownych Forumowiczów:
Czy to portal Bankier ma rację podając kapitalizację IDH S.A. mnożąc kurs akcji przez ilość wszystkich akcji, czy jednak kapitalizację prawidłowo musimy wskazać jako:
2,6 zł * 1 500 775 = 3 902 015 zł ???
podziękował z góry