Chciałem odpowiedzieć na poniższy tekst Autora: loleq z 2022-01-08 20:54 a nie potrafię tego zrobić przez zwykłe "odpowiedz", nie wiem dlaczego.
"Panie Prezesie,
Wiem że czyta Pan bankierka, więc...
Obecny "miłościwie" nam panujący rząd rozpadnie się w ciągu kilkunastu tygodni. Może czas na zmianę frontu i nie trzymanie się kurczowo jednej słusznej linii partii.
Jakie są perspektywy spółki po zmianie rządu ? Miliarder Obajteq też poleci...
Pozdrawiam,
Zatroskany Akcjonariusz „
Drodzy akcjonariusze, proszę się nie martwić, Ekopol Górnośląski Holding SA nie jest spółką polityczną a ja nie jestem politykiem lecz uważam iż znam się na biznesie i w zakresie teoretycznym, i w zakresie praktycznym i w zakresie szerokich kontaktów z innymi przedsiębiorcami poprzez izby gospodarcze oraz znając problemy przedsiębiorców jako arbiter w sądzie arbitrażowym.
W zakresie teoretycznym tak naprawdę jest mi obojętnie kto rządzi gdyż jak wiecie jesteśmy jedyną spółką notowaną na GPW której instytucjonalnie ( taka jest uchwała RN ) nie wolno osiągać dochodów z budżetu Państwa ani z budżetów gmin a paliwa pozyskujemy od wszystkich dostawców europejskich chyba tylko za wyjątkiem TotalEnergies.
Nie zmienia to oczywiście faktu iż uważam że to co zrobił Prezes Obajtek w Orlenie to „technologiczny kosmos” w stosunku do tego co było, a wiem to z autopsji a nie z mediów. Doskonałe jest także przejęcie Lotosu przez Orlen i taką wydałem opinię gdy zarząd Orlenu, podobno jako jednego z nielicznych, mnie o to na piśmie zapytał.
I to są fakty a nie polityka wszak jestem także inżynierem i dla mnie 2+2 to jest 4 i inaczej nie będzie.
Moje poglądy się nie zmieniają co można stwierdzić czytając moje „twitty” sprzed 2015 roku a wtedy przecież rządziła inna koalicja. Te rządy przecież doprowadzały przedsiębiorców do samobójstw (przecież wszyscy widzieliśmy słynne spotkanie w Sejmie gdy nie zapłacono polskim przedsiębiorcom za budowę autostrad), my, EGH SA przeżyliśmy rozkradanie VAT poprzez paliwa a odpowiedzialne służby potrafiły nam, zarządowi spółki powiedzieć „panie prezesie, niech się Pan tym nie zajmuje”. I było to dla naszej spółki katastrofalne.
Ja cały czas na TT, oczywiście skrótowo i prosto bo taki jest Twitter, starałem się krytykować ( wierząc że przynajmniej ktoś będzie chciał to zrozumieć ), model polaryzacyjno-dyfuzyjny w przemianach polityki spójności Unii Europejskiej. Model który realizowały poprzednie rządy który wg mnie był katastrofą dla polskich przedsiębiorców, dla Polaków mieszkających i pracujących poza dużymi miastami. Ja cały czas uważałem i uważam iż to co robi rząd teraz w polityce gospodarczej już kiedyś było, gdyż na MBA pisałem pracę na temat New Deal, programie reform ekonomiczno-społecznych wprowadzonych w Stanach Zjednoczonych przez prezydenta Franklina Delano Roosevelta w latach 1933–1939, którego celem było przeciwdziałanie skutkom wielkiego kryzysu lat 1929–1933.
Więc zobaczcie moi Drodzy co ten Prezydent zrobił. Opiszę Wam to na jego przykładzie gdyż gdybym napisał co zrobił Kaczyński czy Morawiecki to nikt z was by tego nie przeczytał twierdząc że znowu pisze coś jakiś PiS’dzielec. A więc:
1. zwiększenie siły nabywczej ludności (SKĄD TO ZNAMY)
2. pobudzenie gospodarki poprzez zasadę „dajmy ludziom kasę aby poszli do sklepu”
3. w zakresie rolnictwa rząd zdecydował się na zmniejszenie produkcji rolnej w zamian za odszkodowania dla rolników i umorzenie im długów (SKĄD TO ZNAMY)
4. ku niezadowoleniu liberałów wprowadził program opieki socjalnej dla robotników w postaci płacy minimalnej, emerytur oraz ubezpieczeń ( A WIĘC PYTANIE CZY WARTO WBREW LIBERAŁOM PODNOSIĆ PŁACĘ MINIMALNĄ U NAS CZY NIE WARTO )
5. zwiększone zostały też uprawnienia związków zawodowych,
6. przedsiębiorcy zachowując standardy warunków pracy i czasu pracy określone przez Państwo otrzymywali pierwszeństwo w zamówieniach publicznych.
7. przeciwdziałaniu bezrobociu miał służyć szeroki program robót publicznych, w ramach którego zatrudnionych zostało 8,5 miliona bezrobotnych; zbudowali oni ponad 120 tysięcy budynków publicznych, 77 tysięcy mostów i niemal 300 lotnisk (A WIĘC PYTANIE CZY WARTO U NAS BUDOWAĆ PRZEKOP MIERZEI WIŚLANEJ, TUNELU POD ŚWINĄ W ŚWINOUJŚCIU, CPK, CAŁKOWITA REWITALIZACJA SZLAKÓW KOLEJOWYCH, DWORCÓW I INNE CZY WARTO BYŁO PODJĄC DZIAŁANIA OPBNIŻAJĄCE BEZROBOCIE )
8. Do innych przedsięwzięć należało zagospodarowanie zaniedbanych terenów, między innymi doliny rzeki Tennessee, gdzie zbudowano państwowe elektrownie oraz zmodernizowano ubogie farmy (A WIĘC PYTANIE CZY WARTO U NAS INWESTOWAĆ W UPADŁE OBSZARY PO PGROWSKIE)
A więc moi drodzy akcjonariusze, przestańcie NIENAWIDZIĆ a zacznijcie patrzeć w swoją kieszeń tak jak ja patrzę na konta naszej spółki dbając o jej pomyślność i musicie w to uwierzyć gdyż to ja jestem akcjonariuszem posiadającym akcje serii A a więc dbając o Wasz interes dbam także o swój. Zadawajcie sobie pytania proste, jest Wam lepiej czy gorzej ? Żyje Wam się lepiej czy gorzej ??
A więc jeszcze raz podkreślę jest mi to obojętne komu Polacy powierzą stery polityczne lecz nie jest mi obojętna polityka gospodarcza gdyż dbam o interes Ekopolu Górnośląskiego Holding SA i będę na tym swoim wycinku, maleńkim, krzyczał zawsze gdy ktokolwiek będzie działał na szkodę Polskiej gospodarki.
A NAWIASEM z Orlenu mamy w portfelu tylko około 30 % dystrybuowanego paliwa.
Więc jeszcze raz, proszę się nie martwić o EGH SA, jesteśmy niezależną od perturbacji politycznej spółką, zorganizowaną, technologiczną , pracującą na własnym majątku.
W 70 % EGH SA działa w modelu SaaS, rozliczając się w modelu pay per use, co oznacza, że nasz klient płaci nam stałą opłatę abonamentową, a reszta jest uzależniona od stopnia korzystania z zasobów naszej spółki.
Mamy 30 letnie doświadczenie a więc wiele się zmieniło rządów a EGH SA był, wiele się zmieni rządów a EGH SA będzie.
Miłego dnia i trzymajmy kciuki za Nas wszystkich.
Andrzej S.Piecuch