Jedną z cech, które najbardziej sobie cenię w ELT to rzetelność i kompetencja zarządu. W trakcie, gdy wiele spółek z sektora usprawiedliwiało gorsze wyniki słabszym rokiem, spowolnieniem w przetargach itp, to ELT wyszedł przed wszystkich naprzód i wprost przedstawił sytuację - my tego gorszego roku nie odczuwamy, czujemy się wręcz bardzo dobrze. Oglądając masę konferencji zdążyłem odnieść wrażenie, że obecnie wielu przedstawicielom spółek brakuje wiadomo czego między nogami. I no dobra można to racjonalizować faktem, że łatwiej jest pozytywnie zaskoczyć niż spełniać ambitne cele, ale jak dla mnie żeby zyskać zaufanie akcjonariuszy to trzeba pokazać trochę pewności siebie i wykorzystać możliwości jakie daje rynek sektorowi, a nie tylko mówić o tym, że będzie KPO itp itd. Idealnym przykładem jest właśnie ELT - po rekordowych wynikach za 3 kwartał zarząd nie wspomniał słowem, że ciężko będzie o powtórzenie bądź poprawienie tego wyniku (co robi spora część reprezentantów spółek po lepszym kwartale) tylko przedstawił co czeka nas w najbliższej i dalszej przyszłości. Wspomniano o tym, że segment dystrybucji radził sobie do tej pory gorzej, ale w 1q '25 możemy się spodziewać gwałtownego pobudzenia. Efekt? Już w samym grudniu pojawiła się informacja o 2 wygranych przetargach od Taurona. Wracając do tematu wątku - po 3q '24 backlog wynosił niecałe 600mln. Analitycy prognozowali spadek backlogu po 4q spowodowany realizacją sporej ilości kontraktu na Bugu w tym okresie. Okazało się jednak, że w 4 kwartale łączna wartość zamówień powyżej progu raportowania wyniosła 115mln netto. W tym miejscu warto również zaznaczyć, że w 3 kwartale zaraportowano tylko jedna umowę (20 mln). Na rok 25 przejdą dwie umowy z Tauronem (narazie zostały tylko wybrane) oraz ta z dzisiejszego ESPI. Ich łączna wartość opiewa na kwotę 73 mln netto. Pan Artur wspominał, że z obecnym finansowaniem są w stanie obsłużyć portfel zamówień na kwotę 750 mln i faktycznie do tego dążą, bo myślę, że po 1q '25 osiągnie on historyczną wartość zbliżając się do 800mln. Zaglądając w dalszą przyszłość śmiem twierdzić, że ELT jeszcze w 2025 poinformuje nas o backlogu liczonym już nie w mln, a z końcówką mld:)