NTT System wprowadzi na rynek własnego smartfona, IV kw. ma być 'najlepszy'
ISBnews - Biznes
30 Paź 2013, 9:22
Warszawa, 30.10. 2013 (ISBnews) – NTT System wprowadzi w IV kw. 2013 cztery nowe modele tabletów, linię dystrybucyjną produktów międzynarodowej firmy oraz własny smartfon. Firma spodziewa się, że "tradycyjnie" ten okres będzie dla niej najlepszy, poinformował prezes Tadeusz Kurek.
"W czwartym kwartale tego roku w sumie wzbogacimy naszą oferty o kolejne 4 nowe modele tabletów, 1 linię dystrybucyjną produktów znanej międzynarodowej firmy oraz własny smartfon. Tradycyjnie nadchodzący 4 kwartał będzie dla nas najlepszy"- powiedział Kurek, cytowany w komunikacie.
Na początku października Kurek powiedział agencji ISBnews, że NTT System planuje jeszcze w tym roku wprowadzić pierwszy model smartfona własnej marki. Jak informował, spółka zakłada sprzedaż nowego urządzenia na poziomie 40-60 tys. sztuk w pierwszym roku, w zależności od warunków rynkowych.
NTT System podało w dzisiejszym komunikacie, że przewiduje również, iż ostatni kwartał roku pozwoli na zwiększenie udziału w rynku na terenie Polski.
"Analizując wyniki za trzeci kwartał szczególnie cieszy mnie fakt, że udało nam się tak znacząco zwiększyć sprzedaż na polskim rynku. To zasługa z jednej strony powodzenia jakim cieszyły się komputery znajdujące się w naszej ofercie, ale także coraz bardziej rozbudowanego portfolia własnych marek, szczególnie tabletów. Co prawda osiągnęliśmy mniejsze przychody z eksportu niż rok temu, ale jestem przekonany, że powiększająca się lista produktów własnych pozwoli nam w dłuższym horyzoncie czasowym, ekspansywniej niż dotychczas zaistnieć także za granicą" - dodał prezes NTT System.
W III kwartale 2013 r. NTT System wprowadziło 6 nowych modeli tabletów pod własną marką, ogółem sprzedając blisko 2 tysiące sztuk. NTT System z powodzeniem plasuje także na rynku tusze i tonery pod własną marką PRINTT, choć sprzedaż z tego tytułu ma na razie niewielki wpływ na generowane wyniki.
NTT System S.A. jest największym, polskim producentem komputerów stacjonarnych, dostarczanych zarówno pod marką własną, jak i markami zleconymi. Firma należy do grona czołowych dystrybutorów akcesoriów, podzespołów oraz urządzeń peryferyjnych w Polsce. Spółka jest notowana na warszawskiej giełdzie od 2007 r.
(ISBnews)