Farma – raport za Q1 2025 przeczytany. I powiem szczerze: jestem pozytywnie zaskoczony.
Przyznam, że podchodziłem z dużą ostrożnością – jak pewnie wielu z nas po wcześniejszych turbulencjach. Ale ten raport to coś więcej niż tylko suche liczby – to pierwszy kwartał, gdzie naprawdę widać, że ta spółka zaczyna działać operacyjnie i przynosić efekty.
Ponad 3,3 mln zł przychodu i 12,2 mln zł zysku netto – i to w dużej mierze dzięki sprzedaży i przeszacowaniu wartości projektów, które teraz mają realną wartość dla spółki.
Kapitał własny skoczył z ujemnych wartości do ponad 15,6 mln zł. Rok temu byliśmy pod kreską – teraz jest wyraźna poprawa kondycji finansowej.
Portfel projektów przekracza 500 MW, są też pierwsze inwestycje w hybrydowe źródła energii. Dla mnie to znak, że spółka myśli przyszłościowo.
Trwa budowa farmy 2 MW za ponad 5 mln zł widać też na zdjęciach na FB– ukończenie planowane już na czerwiec, czyli nowe przychody z prądu. Wreszcie konkrety!!!
I wreszcie: strategia 2025–2027, AI, przygotowanie do GPW, zapowiedź polityki dywidendowej – brzmi ambitnie, ale tym razem wygląda na to, że ktoś to naprawdę przemyślał.
Moim zdaniem – to pierwszy raz, gdy nie tylko słychać obietnice, ale naprawdę widać, że coś się ruszyło.