Mam spory pakiet tutaj ale od kilku kwartałów kwartałów śledzę Vindexus i po wynikach za 1kw jestem pozytywnie zaskoczony. Znacząco doważyłem VIN, jej wycena ma duży potencjał do wzrostu zanim odzwierciedli osiągane wyniki operacyjne i sytuację finansową spółki.
Konkluzje z raportu:
1) Przychody w 1k 2021 = 17.9m PLN, vs PLN 10.0m rok wczesniej, ie +78%. Wpływy gotówkowe w 1kw to 27.4m, +3% pomimo że pandemia obowiązywała przez cały 1kw 2021 a tylko ok 14 dni w 1kw 2020. Na podstawie tego spodziewam się znaczącej poprawy w 2 i 3 kw 2021.
2) Zysk netto w 1k 2021 = 6.8m PLN, w porównaniu do PLN 5.5m za cały 2020 rok i PLN 0.8m za 1kw 2020. Szacuję ze zysk netto za cały 2021 nie będzie niższy niż PLN 15m. Zysk na akcje w 1kw to 0.58 zł, jak dowiozą oczekiwany zysk w 2021 to zysk na akcje wyniesie 1.3 zł
3) Zysk na akcje jest zawyżony o przeszacowanie wartości portfela o PLN 5m, bez tego
4) Cena księgowa na akcje = 17zł i co istotne jest to cena księgowa pokryta faktycznymi portfelami wierzytelności, które Vin wycenia konserwatywnie (moje założenie, wielokrotnie widziałem odpisy, chociażby w 2020). Z raportu:
"W swoim portfolio posiadamy pakiety wierzytelności bankowych, które były niedoszacowane i mimo wystąpienia pandemii spłacają się powyżej prognozy. Ponadto w pierwszym kwartale b.r. odnotowaliśmy znaczącą nadpłatę w stosunku do prognozy."
5) Wartość bilansowa portfela po koszcie = 217.6m, do tego spółka ma 21m zapasów i należności oraz 41m GOTÓWKI, aktywa to 302m zł, przy zobowiązaniach na 89m zł. Daje to aktywa netto na poziomie 213m zł, lub 19 zł na akcje.
6) Spółka generuje dużo więcej gotówki niż wynikałoby to z zysku netto czy EBITDA, które zakrzywiają faktyczny obraz (zgodnie z wytycznymi IFRS / GAP - tak spółki wierzytelnościowe muszą od 2-3 lat księgować przychody i koszty). Gotówkowo, VIN wygenererował 30.3m gotówki operacyjnej w 1kw! (strona 13 raportu). Netto po kosztach i inwestycjach to 11m zł w 1kw i 23.5m zł w ciągu ostatnich 12 miesięcy. W przełożeniu na cene akcji daje to 2zł wygenerowanej gotówki na akcję.
7) Wycena: innymi słowy, przy obecnej cenie 6.5zł / akcje, spółka mogłaby skupic 6.3m akcji własnych i je umorzyć, zostawiając 4.9m akcji w obrocie, o łącznej wycenie 30m zł. Co daje wycenę 2-3x cena/zysk. To nietypowe nawet jak na naszą giełdę i wiele osób przeacza fakt ze wskaźnik cena/zysk nie bierze pod uwagę gotówki! Po uwzględnieniu 40m gotówki wycena VIN jest kilka razy za niska.
Jest kilka ryzyk czy aspektów ktore chcialbym zeby spółka zmieniła. Po pierwsze widzę niskie zakupy portfeli w ostatnich 2-3 kwartałach (tutaj prawdopodobnie zarząd uznaje ceny wierzytelności za za wysokie, bo gotówki nie brakuje), po drugie niska dywidenda (gotówka pozwala na wypłate 3.7zł dywidendy na akcje), po trzecie za bardzo rodzinny zarząd i nadzór (osoby z rodziny Kuchno w zarządzie i radzie nadzorczej, co powinno byc rozdielone).
Balansując potencjał i zagrożenia, moim zdaniem Vin jest znacząco niedowartościowany, przy mnożnikach KRUK S.A. Vindexus byłby wyceniany na 23 do 42 zł za akcje (cena/zysk i WK), nawet jeśli uznamy dyskonto do Kruka 50% to wciąż daje 11.5-21 zł za akcje. Vin jest jedną z tanszych spółek a potencjał, cash flow i zgromadzona gotówka nie uzasadniają dyskonta. Zachęcam do analizy sprawozdania.
Dywidendowy