Forum Giełda +Dodaj wątek

Moje przemyślenia i obliczenia.

Witam Was chłopaki, zastanawiam się ostatnio nad samym miskantusem, bardzo ciekawa roślinka, na taką samą głębokość rośnie w ziemi jak i w górę, ale nie o to chodzi. Obliczyliśmy już zysk netto z produkcji peletu i wyszło nam ok. 10 - 11 mln., a po redukcji kosztów (elektrownia), ten zysk będzie się zwiększał.
Spółka zapowiada jednak dodatkowo duze strumienie zysków z produkcji ubocznej, czyli min. sprzedaży sadzonek miskantusa i tu mi wychodzą w obliczeniach jakieś nieprawdopodobne sumy:
Z 1 ha matecznika można wyhodować 300 000 malutkich sadzonek; Widoken posiada 56 ha matecznika (na razie);
1 szt. miskantusa kosztuje przeciętnie 0.8 zł., czyli:
0.8 zł / szt. x 300.000 szt./ha x 56 ha = 13 440 000 zł.
S-blade, dobrze myślę, czy się mylę?
Trzecim źródłem przychodów będzie oczywiście wyprodukowana energia. Tu musze jeszcze coś przeliczyć.
Mogliby też sprzedawać dorosłego miskanta; 1t= 230 zł. tylko, że inna jest strategia firmy i jeszcze sami dokupują słome, bo z tego co mają do tej pory to 40 000 ton peletu nie wyprodukują.
Miskantus już jest zasadzony, najwyższą wydajność osiaga od 2-3 roku hodowli, elektrociepłownia powinna w 2012 zostać wybudowana, więc w 2013 roku powinniśmy tę dywidendę zobaczyć.
W tej społce jest bardzo dużo kosztów początkowych, które jednak z biegiem czasu znacznie się obniżają.
Pojawia się jednak pytanie: plantacja miskanta dla celów przemysłowych jest przewidziana na 12-15 lat, po tym czasie ziemia wyjałowieje, co wtedy?

I co, Mandelbrot, przekonujesz się do spółki? To jest taka inwestycja w stylu Buffett'a, wiemy już co spółka chce stworzyć, patrzymy czy Zarząd robi sukcesywnie to, co obiecuje (pozdrawiamy!!), obliczenia masz ode mnie gratis....i tyle.
Pozdrawiam wszystkich.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
WIDOKEN 7,14% 0,30 2013-06-28 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.