Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  6,70 zł , zmiana od tamtej pory: 1 019,40%

moja pierwsza analiza

Dzień dobry, jestem kolorowy wiatr.
Właśnie kończę kurs analizy technicznej i na egzamin mam przygotować analizę techniczną wybranej spółki.
Wybrałem Decore
Analizę wykonuje na podstawie wykresu CDM PKO SA.
Rzut oka na wykres miesięczny pozwala mi rozpoznać na poziomie 5.50 linię młota. Cofam się cztery świece do tyłu i na mocnej spadkowej świecy ze znaczącym zakresem pomiędzy minimum a maksimum dostrzegam działanie profesjonalnych graczy, którzy rozpoczęli pierwsze nieśmiałe zakupy. Znaczny wolumen oraz cień popytowy potwierdzają moje założenia. Minimum linii młota na 5.50 zostaje utrzymane do tej pory.
Przechodzę na wykres tygodniowy
Tu od maksimum ostatniej fali 14.79 widocznych jest pięć fal spadkowych. Spadek ten kończy również linia młota w postaci Doji.
Od tego momentu rynek porusza się w bok a następnie próbuje się wybić do góry. Niestety zatrzymuje go poziom 0.236 Fibonacciego
liczony od ostatniego szczytu. Ten wzrost zatrzymuje formacja ,, Szczytu Ostatniego Objęcia,, poprzedzona linią Doji. Mamy więc poziom wzrostu Fibonacciego potwierdzony formacją świecową.
Następnie rynek spada i zatrzymuje się na poziomie 0.764 poprzedniego wzrostu budując formację harami.
Przechodzę na wykres dzienny.
Na wykresie dziennym ostatni spadek odbywa się trzema falami. Mogę założyć, że to korekta prosta a b c  poprzedzającej fali wzrostowej. W ostatniej fali c widać lukę. W dniu dzisiejszym akcje te wzrastając próbowały tą lukę zamknąć. Nie udało się to jednak i nic w tym dziwnego. Na dzisiejszej świecy widoczny jest duży cień podażowy, jednak trzeba podkreślić, że ta próba podejścia do luki przeprowadzona była na małym wolumenie, a to jednoznacznie pokazuje, że jeszcze nie pora na ten atak. Cztery dni temu widać wysokie wolumeny, to nic innego jak proces akumulacji tych akcji.
Co teraz ?
Od razu chce mi się wrócić na wykres tygodniowy. Spytacie dlaczego ? Ono dlatego, że właśnie na nim widać to co najważniejsze.
A co widać ? Wydać ruch boczny po którym buduje się trójkąt symetryczny a przecież uczestnicy kursu jaki kończę wiedzą doskonale
, że wybicie z takiej formacji jest bardzo dobrym momentem do zajęcia pozycji na danym walorze. Co więc trzeba zrobić ?
Spokojnie poczekać, nie wyprzedzać. Poczekać na wybicie trzeba, bo bez tego kurs może przejść w wielomiesięczny ruch boczny.
Nie można poza tym wyznaczyć jeszcze kanału medianowego, więc pośpiech jest wskazany raczej przy łapaniu pcheł niż tutaj.
Jednak potwierdzona formacja trójkąta symetrycznego na wykresie tygodniowym, przynosi znaczne wzrosty. Warto więc wykazać odrobinę cierpliwości, zresztą i tak najpierw rynek musi pokazać siłę i zamknąć ostatnią lukę, czego jak widzimy nie udało mu się zrobić.
Mam nadzieję, że zdam ten egzamin

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
DECORA -0,52% 76,60 2026-01-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.