Troszkę się to w głowie nie mieści ale Cognor wystrzelił gdy pokazano wyniki. Nie do pomyślenia bylo najwyraźniej , że spółka sprzedająca stal obłowi się gdy stali podrożeje. Stal podrożała rok temu ale wystrzał nastąpił dopiero kilka tyg temu.
Tak jest też z Mirbudem. Wzrost obrotów i rentowności! Do tego spadek cen materiałów budowlanych poniżej poziomów sprzed roku/sprzed eskalacji wojny. Co śmieszne wyciągnięcie waloryzacji na tych kilka miesięcy gdy materiały podskoczyły (10% od GDAKiK). Przez ostatnie kwartały Mirbud brał kontrakty po ówczesnych cenach sporzsdajac kosztorysy. Kilka miesięcy wysokich cen nie zjadło marży jak widzimy, a co będzie ja rok gdy będzie realizacją kontraktów...a no będzie tania energia i surowce. Więc wyobraźmy sobie skok marży tylko o 1% co da Mirbudowi ok. 28 mln zł netto! To się wydarzyło w Cognorze. Na tym zarobiłem...tylko szkoda, że na poziomie 8,5 zł uciekłem. Nie sądziłem, że pójdzie wyżej. Na 4 zł też wchodziłem w Mirbud i tu szacuje przynajmniej 9-11 zł ale może tak jak i Cognor wystrzeli dużo ponad.
To jak strzeli Mirbud gdy:
Poznamy wyniki, podmioty zorientują się jaka jest perspektywa spółki oraz gdy dowiemy się jaka jest dywidenda.
Troszkę się to w głowie nie mieści, a jednak. Czyli tak jak w zeszłym roku taki teraz buchnie po wstępnych wynikach.
Przypomnieć warto, że po 3 kwartałach 22 roku mamy już rekordowy wynik netto, a 3ci i 4ty q są zawsze z najlepszymi wynikami w tej branży i szczególnie na tej spółce. Dodatkowo poszła fama o obniżeniu stóp procentowych przez NBP. A jak nie teraz to na jesieni na pewno obniża przed wyborami. Wszak w 2024 inflacja spadnie do przedziału 2-3% więc stopy 6,75 nie będą potrzebne.
Czyli czekamy na wyniki? Czy będąc mądrzejszymi zbieramy teraz i cieszymy się z 7..8 zł niedługo?
https://www.bankier.pl/wiadomosc/RPP-obnizy-stopy-procentowe-To-musialoby-sie-wydarzyc-8501535.html