Pisałem kilkakrotnie, że zysk netto stoi w miejscu od początku 4kw, ale byli tutaj mądrzejsi. Prezes w komunikatach ciągle podkreślał, że najwyższe przychody, że to, że tamto, ale słowem nie wspominał, że owe przychody szły w parze z najwyższymi kosztami pozyskania graczy o czym kilkukrotnie pisałem. Efekt taki jak wspominałem, że zysk netto utknął w miejscu. Ok produkt unsolved jest ciągle rozwijany, ale podkreślałem słowa prezesa, że w tym roku zmiany będą niewielkie, dopiero od przełomu roku nastąpi zdecydowana różnica w produkcie. oczywiście nastąpi/ nie nastąpi bo mówimy o czymś co ma być, a czy będzie oraz jaki da to efekt na zyskach czas pokaże. Skoro kurs kisił się na poziomie 16-18zł i potem ekspodował na 29+ to łatwo sobie policzyć, że wzrost sięgnął 70%. Już dobre pół roku zyski stoją w miejscu, więc dlaczego miałby nadal rosnąć ? Rozwijanie produktu unsolved i nowa gra RPG.. ok unsolved to produkt odległy bo mowa o roku czasu aby móc dostrzec tego efekty, jeśli w ogóle będą, a gra RPG to kolejna z wielu gier jakie wypuszczają o czym się nie mówi, z taką różnicą, że jest wyżej pozycjonowana, stąd powinna przynieść więcej zysków, ale wciąż to będzie tylko ślad na tle unsolved. Większość podniecała się rozwojem unsolved, ale ja pisałem wyraźnie, że jak widać pomimo usilnego pozysikwania graczy odbywa się to wyłącznie kosztem równomiernie powiększonych kosztów, zatem nic to nie daje, poza faktem, że prezes po raz kolejny będzie mógł ogłosić, że za dany msc osiągnęliśmy rekordowe przychody. Po drugiej stronie jest starzenie się produktu.. zadajcie sobie pytanie ile razy grając w grę na PC i przechodząc ją wracaliście do niej bo wyszedł dodatek rok później.. no właśnie. To nie jest jedyny produkt na rynku i nigdy nim nie będzie. Jeśli teraz wyraźnie widać, że można zapomnieć o skokowym zwiększeniu generowania dochodowości z unsolved to dlaczego rozwinięcie jej do metagry miałoby dać ogromny efekt ? Przecież obecni gracze za rok nie będą w to grali, a żeby była większa dochodowośćto trezba pozyskiwać ich coraz więcej.. a źródełko z msm na msc się wyczerpuje o wcześniej pozyskanych graczy z których większość już nie wróci, gdy pojawi się metagra. Projekt metagry pójdzie w zapomnienie za 2 lata a wraz z nim zyski. A reszta gier stanowi tylko ślad w zyskach. Jedyna szansa, że wymyślą coś nowego, choć nie mówię, że ten sposób moneteryzacji jest zły. W każdym razie nawiązuję do tego, że ogół widział już 30zł, a ja teraz widzę cofkę bo do końca roku tutaj będzie tylko poczekalnia, a co dalej to czas pokaże. Ja wyszedłem na poziomie 23-25.. trochę za wcześnie, ale tego nie da się przewidzieć, koniec końców na innej spółce w tym czasie trochę zarobiłem. Pozdrawiam czytających