Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  9,72 zł , zmiana od tamtej pory: 190,12%
"FAKTY
1. Z punktu widzenia kresek:
- przełamanie i zanegowanie potężnej formacji RGR, która kształtowała się przez 5 lat. Mamy jasny sygnał Psa Baskerwillów (co już wcześniej zauważył młoddy);

- przełamanie linii trendu spadkowego, trwającego od 2015 roku;

- i to wszystko przy wyraźnie zwiększonych obrotach.

2. Z punktu widzenia fundamentów:
- NAV na akcję od wielu lat sukcesywnie rośnie (raz szybciej, raz wolniej ale rośnie) co jest teoretycznie najlepszym miernikiem rozwoju fundamentów spółki;

- wartość gotówkowych wyjść z inwestycji na przestrzeni ostatniego pół roku to równowartość giełdowej wartości całej spółki. 

- sprzedaż liczona w kwotach jakie zasilą już finalnie MCI Capital to Lifbrain (142 mln PLN); iZettle (83 mln PLN); Dotcard (241 mnl PLN); Zdrowegeny.pl (? mln PLN); Genomed (? mln PLN) ... przyjmijmy łącznie ok 500 mln PLN + 18 mln z dywidendy od ABC Data i mamy 518 mln PLN ... W ŻYWEJ GOTÓWCE, TYLKO W TYM ROKU; a przecież mamy dopiero czerwiec;

- w tym samym czasie wycena giełdowa wartości MCI Capital to 517,5 mln PLN (52,8 mln x 9.8 PLN);

- spółka sukcesywnie od dłuższego czasu prowadzi buyback swoich akcji;

- główny udziałowiec także już od dłuższego czasu sukcesywnie zwiększa swoje zaangażowanie w spółkę.

Ps
Ja wiem, że dwa ostatnie punkty, w oparciu o możliwą aczkolwiek spiskową teorię (bo brak na nią dowodów), mogą być odebrane jako działania negatywne dla mniejszościowych udziałowców. Ale w każdej książce dotyczącej zasad inwestowania takie działanie będzie zaliczone jednoznacznie do pozytywów. 

Najprostsza interpretacja powyższych faktów:
Główny udziałowiec i prezes firmy widzi że nadszedł czas żniw. Że spółka dobrze rozwijała się na przestrzeni ostatnich lat (w dużej mierze dzięki jego pracy) i teraz za moment będzie konsumowała wyniki tego rozwoju. Zresztą gotówka już teraz płynie wielką falą do spółki. Nie dziwne że chce mieć jak największy udział w podziale tego tortu. Dlatego zwiększa swoje w niej zaangażowanie. Przewiduje, że w końcu rynek dostrzeże powyższe fakty, zweryfikuje swoje negatywne postrzeganie spółki i nastąpi wzrost giełdowej wartości MCI Capital. Oczywiste, że chce z tego skorzystać w jak największym zakresie. Zresztą i sama półka wykorzystując swoją niską wartość giełdową prowadzi buyback, co wg wszelkich prawideł sztuki inwestowania jest korzystnym działaniem dla akcjonariuszy. Ot co ... 

Ja wiem, że to jest najprostsza interpretacja faktów. Nie zaprzeczam ... Pominąłem całkowicie kwestię lekkiego chaosu informacyjnego wypływających ze spółki i czasami sprzecznych ze sobą deklaracji samego jej prezesa. Pominąłem kwestię przyczyn niskiej giełdowej wartości spółki i kwestię "dlaczego zatem jeszcze nie rośnie". Pominąłem tak popularną na tym forum teorię wyciśnięcia mniejszościowych. Ale ja też nie na wszystkie pytania znam odpowiedzi."

• MCI Autor: ~z_forum_parkietu
  • Re: MCI Autor: ~ala
  • Re: MCI Autor: ~jan
  • Re: MCI Autor: ~HiperBessaMci
  • Re: MCI Autor: ~ROZCZAROWANY
  • Re: MCI Autor: ~HpierBessaMci
  • Re: MCI Autor: ~daniel_craig
  • Re: MCI Autor: bialoczerwony1972
  • Re: MCI Autor: ~wowa
  • Re: MCI Autor: ~Marta
  • Re: MCI Autor: ~US
  • Re: MCI Autor: bialoczerwony1972
  • Re: MCI Autor: ~US
  • Re: MCI Autor: ~dees

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.