Witam . W związku z tym że w marcu 2005 roku zaciągnęłam z mężem Kredyt Hipoteczny Nominowany do CHF na zakup mieszkania moje pytanie związane jest z zapisami w umowach z tego okresu . Brak jest w tej umowie zapisu na temat marży : Zapis oryginalny :/oprocentowanie kredytu jest zmienne , będzie standardowe , na dzień zawarcia umowy wynosi 3.36%w stosunku rocznym/ . Bank XXX w VIII 2009r. przysłał do nas Aneks w którym zmienia nam się sposób naliczania oprocentowania na system LIBOR +marża 3.3%) jest ona zawyżona z dnia podpisania umowy , ale nic by nie było w tym dziwnego , gdyby nie dodatkowe zmiany jakich Bank chce dokonać a jest nim zmiana przeliczania rat kredytu z kursu sprzedaży NBP na kurs sprzedaży XXX.Odpowiedzieliśmy na ten Aneks umieszczając kilka naszych spostrzeżeń do dnia dzisiejszego nie dostaliśmy odpowiedzi na nasze pytania . Dzisiaj otrzymaliśmy następny Aneks ponownie z tymi samymi propozycjami oraz z marżą(3.1%) bez wyjaśnień do pierwszego Aneksu : 1) Czy Bank ma prawo do zmiany kursu sprzedaży NBP na swój ?? 2) Czy zapis marża jest obowiązkowy dla ówczesnych umów ?? 3) Czy Bank ma obowiązek odpowiadać na pisma kredytobiorcy i nurtujące go pytania ? Nadmienić chcę również że przesłane Aneksy zawierające obecną marżę i zmianę kursu po jakich chcą abyśmy spłacali raty są dla kredytobiorców tego Banku bardzo nie korzystne i zwiększają znacznie koszty kredytu . Boimy się również przejść na kurs tego Banku , ponieważ nasze oprocentowanie nie idzie zgodnie z podwyżką/obniżką stóp procentowych NBP i aktualizowane jest tylko wtedy gdy odbywa się to na korzyść Banku, jeżeli jest obniżka stóp procentowych NBP na korzyść kredytobiorcy -Bank nie reaguje . , Kredytobiorcy przesyłają pisma , ślą prośby , składają reklamacje- Bank w żaden sposób nie odpowiada . Obawiamy się więc , że podobnie może być z kursem waluty w tym Banku . Czy mamy prawo do zmiany zasad naliczania oprocentowania ((przejścia na marżę + LIBOR) bez zmiany przejścia z kursu NBP na kurs sprzedaży XXX. Bardzo proszę aby osoby kompetentne , udzieliły mi odpowiedzi na w/w pytania , ponieważ nie potrafie na nie sama . Serdecznie dziękuję i pozdrawiam .