Po ostatnim raporcie wiele się wyjaśniło. Wiadomo jaki mamy Free Float, 12,26%. Potwierdził się pierwszy scenariusz o którym pisałem w poprzednim poście, akcje Hefala trafiają w "mocne ręce" (nie wiemy na razie w czyje). Wiadomo, że w piątek była "sesja odwrotu". Wiadomo, że popyt zdominował podaż. Poniżej to wszystko udowodnię.
Za pierwszym razem pani Renata sprzedała 6 804 sztuki drugim razem 53 969 plus dotychczasowy FF 5 769 daje nam FF równy 66 542 (12,26%)
W dniach od 31 sierpnia do 7 września (przez 6 sesji giełdowych) pani Renata sprzedała 6 804 akcji, co spowodowało panikę i spadek ceny z max. 77zł do 30 złotych. 8 września cena nadal dramatycznie spadała przez pół dnia na stosunkowo małych obrotach . Dopiero gdy wartość akcji doszła do 20zł zatrzymała się przecena i znacznie zwiększyły się obroty. Stało się tak dlatego, że papier zaczęły odbierać "silne ręce".
Skoro w dniach od 31 sierpnia do 7 września sprzedano TYLKO 6 804 akcji serii A i spowodowało to mega panikę i ponad 50% przecenę papieru, to proszę sobie wyobrazić co działoby się w dniach 8-10 (3 sesje) gdy sprzedano 53 969 akcji (czyli prawie 10razy więcej!!!) Tymczasem cena przez trzy dni praktycznie nie drgnęła! Dla mnie jest to jednoznaczny dowód na to, że silne ręce przejęły papier i przynajmniej 10% akcji spółki trafiło do portfela poważnego inwestora.
11 września obroty na spółce zamarły i tylko sporadyczna zabawa DT utrzymywała jakikolwiek obrót. Pisałem wtedy, że mamy "sesję odwrotu" i dzisiejszy dzień zdaje się moje słowa potwierdzać.
Dzisiaj (właściwie to już wczoraj) mamy zdecydowany wzrost, potwierdzony dużymi obrotami i to pomimo słabej sytuacji na szerokim rynku (WIG -2%; NCINDEX -2,39%). Na papierze były spore wahania, ale to jest normalne po 2 tygodniach niepewności i ciągłej przeceny akcji (prawie pięciokrotnej!!! 77zł/15,65zł= 4,9!!!). Dotychczasowy akcjonariat jest jeszcze nieufny co do zachowania się ceny i realizuje każdy zysk. Moim zdaniem gdy tylko inwestorzy nabiorą przekonania do trwałości wzrostów, kurs zacznie stabilnie rosnąć. Jeżeli ktoś zwracał uwagę na dzisiejsze obroty to zapewne zauważył, że na prawie 20 000 sztuk kupionych akcji tylko 3000-4000 sprzedano na spadku, reszta na wzrostach i trochę podczas stabilnej końcówki sesji. Może to świadczyć o sporym popycie na HEFAL.