Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  22,40 zł , zmiana od tamtej pory: -33,48%

Liczby pierwsze.

W tym poście opiszę kilka fundamentalnych spraw, które przekonały mnie do inwestycji w Blirta. Na początku wspomnę, żę szukając tematu inwestycyjnego, zdecydowałem się na biotechnologię & diagnostykę medyczną. Dlaczego uważam, że to jedna z najlepszych branż i dlaczego wciąż jest bardzo dobry moment do wejścia, opisałem krótko w wątku Dlaczego tu jestem. I dlaczego na dłużej. Zdecydowałem też, że to będzie portfel spółek, który przez najbliższy rok/dwa może dłużej będę rozbudowywał. Jeszcze nie tak dawno pisaliśmy o tym co się może wydarzyć na Genxonie, Mabionie, Biomaximie, itp. a teraz z przyjemnością czytamy o ich nowych projektach, które nie zaczęłyby się, gdyby nie pandemia, ona daje biotechnologi & diagnostyce wielką szansę. Trzymam za nie kciuki i za wszystkich, którzy w nie zainwestowali. Jak więc wybrałem akurat Blirta.

Pierwszy argument jest najważniejszy: kto w branży biotech & diagnostyki jest skuteczny, kto dowozi wyniki. Nie interesują mnie spółki zombie do pompowania, spółki które mają wspaniałe komunikaty, wygrywają rankingi popularności etc. Interesuje mnie po pierwsze: kto umie zarobić kasę. I tu powinna być gruba kreska. Druga sprawa: kto umie to robić regularnie i generować wzrost wyników finansowych. Nie prognozować wzrost, tylko go robić. Trzecie: jaki jest potencjał wyskalowania modelu biznesowego. I tu się zatrzymam i podam kilka twardych liczb (poprawcie mnie jeśli coś przekręciłem). 

Blirt wypracował w 2020 roku 21.9 mln zysku netto. To więcej niż Genxone, Mabion, Biomaxima i Biomed …razem wzięte. Na samo unowocześnienie laboratoriów Blirt, przeznaczył w ostatnich miesiącach więcej środków niż wynosi zysk netto Biomaximy za cały 2020 rok. Przyrost zysku netto Blirta był w 2020 najszybszy i najbardziej stabilny ze wszystkich wymienionych spółek, do ktorych jeszcze możemy dorzucić kilka innych. Podam Wam jedno zestawienie, które obrazuje tempo rozwoju Blirta. Blirt i Biomaxima zakończyły I kw. 2020 zyskiem netto około 0.4 mln, ale w ostatnim kwartale Biomaxima osiągnęła 3.4 mln przy 12.5 mln Blirta. Dalej. 

Potencjał skalowania modelu biznesowego, Święty Graal Bezosa, Gatesa, Muska, etc. Ich biznesy można skalować w nieskończoność. Nie wiem, na ile weszliście w specyfikę biznesu Blirta lub spółek na których jesteście. To trochę czasochłonne ale bezcenne. Powiem najkrócej jak umiem, Blirt ma wszystko żeby się skalować. Blirt sprzedaje enzymy i białka oraz odczynniki do biologii molekularnej. Może napiszę o tym oddzielny post, a tutaj wspomnę tylko o enzymach, których rynek szacuje się na 10.5 miliardów dolarów w 2024 roku. A dwa, które mają najwyższy potencjał wzrostu ze wszystkich enzymów (bardzo szybki rozwój zastosowania na świecie i pomijam w ogóle wzrost spowodowany pandemią), są głównymi produktami Blirta. Polecam cały artykuł, w którym znajdziecie na przykład opis, że wzrost zastosowania enzymów w najbliższych latach będzie „gwałtowny” (nie mówię o covidzie). link Sama Proteinaza K była rynkiem wartym ponad 60 mln dolarów w 2019 roku. Dla pewności odpalcie stronę Blirta i zobaczcie co jest ich flagowym enzymem, tak zgadza się Proteinaza K. Rozwój Blirta między innymi przez rozbudowę laboratoriów, którego zakończenie ogłosili kilka dni temu, oznacza podniesienie standardów ich produktów, zwiększenie możliwości produkcyjnych i większą elastyczność firmy, a to otwiera nowy rozdział. Blirt się skaluje i co lepsze robi to nie za dług w banku, czy emisję papierów, tylko z nadwyżek gotówki, z zysku.

Ktoś powie, że tak naprawdę to głównie interesuje go nie to co wyżej, ale wyniki na giełdzie, ok, słusznie. Dlatego szybko przeanalizowałem, kto do tej pory dawał zarobić inwestorom, to w końcu dlatego inwestujemy. I nie będę Was już tym męczył, to można łatwo sprawdzić. W wielkim skrócie, od początku 2020 roku, była tylko jedna covidowa spółka, która dała zarobić więcej niż Blirt, był to Mercator. Wyniki jakie mógł osiągnąć inwestor grający na krótki lub długi termin na Blircie, biją pod każdym względem covidowych konkurentów. Na przykład wczoraj kurs Biomaximy był 1000% wyżej niż na początku 2020 roku, a Blirta prawie dwa razy wyżej 1910%, reszta jest jeszcze niżej. Ilość silnych cykli wzrostowych na Blircie, na których można było zarobić, nie ma konkurencji. To w tym wpisie będzie kropką nad i, dalej już nie brnę. Zakończe tym, że tak naprawdę każdy sposób wyboru swojej inwestycji jest dobry, dopóki działa, nawet rzut monetą :) Opisałem czemu ja tu jestem i jeśli to się komuś przyda do własnych przemyśleń, to super. Dziękuję jeszcze raz, że doczytaliście.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
BLIRT 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.