Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,75 zł , zmiana od tamtej pory: 369,09%

#KoronaGaming

#KoronaGaming
Na początku dodam, że jest bardzo dobry okres! „KORONA”, bo tak potocznie nazywam w gronie swoich przyjaciół i znajomych „panoszącego się” wirusa jest zupełnie nie szkodliwy na wycenę spółek. To tylko wasza wyobraźnia. „KORONA”,  może dotykać branże, które są ściśle skorelowane z dostawcami pochodzącymi z Chin, gdzie fabryki faktycznie nie produkują komponentów. A następnie nie dostarczają ich do kontrahentów.
Brak obecności wirusa w Polsce, nie świadczy o tym, że nasz Kraj zostanie przez niego pominięty. Jednak pamiętajmy o tym, że giełda jest bystrzejsza i mądrzejsza od zwykłych małych graczy giełdowych. Nie możemy jednego dnia kupować, a następnego sprzedawać jeszcze taniej.
(Anegdota)
Będąc dzisiaj na wyjątkowo prostym spotkaniu u Pani fryzjerki przedstawiła mi bardzo lapidarną idee. Osobiście poszła wczoraj do Apteki, a tam zastała już puste półki - brak, aspiryny oraz innych leków na grypę nawet zamienników i co gorsza maseczek. Media, żerują na naszej ciekawości związanej z tym, czy „KORONA” jest czy go nie ma! A znaczący gracze giełdowi nie wyłamują się z pozycji. Znam kogoś, kto zawsze powtarzał, że nie wyjdzie z pozycji, gdy kupił drożej, a ma sprzedać taniej. Dzisiaj to zrobił. Nie obawiał się straty pieniędzy, tylko ogarnęła go chęć odkupienia walorów taniej po jak dodał – przecenie. JSW dzisiaj szalała w szczytowym momencie urosła do 14%? Dlaczego? Jest tak tania, że maszyny pracujące w spółce są więcej warte niż aktualna wycena. Okej, ktoś może tłumaczyć to w ten sposób, że wszystkie indeksy tracą poczynając od polskiego WIGU20, poprzez francuski CAC40, kończąc na amerykańskim NASDAQ czy S&P500. Jasne tu się zgodzę! Ale czy ludzie nie myślą podobnie? Czy nie boją się tych samych zjawisk? Wracając do mieszkania (od fryzjera) wstąpiłem do przypadkowej apteki. Na mój widok Pani aptekarka odpowiedziała:
– Przyszedł pan po coś na grypę? JUŻ NIC NIE MA!
- Nie! Przyszedłem tylko coś sprawdzić. Dziękuję za informację.
Pani aptekarka osłupiała. A ja wyszedłem.
Dodam tylko, że osoba, którą opisuję, „KORONA” złamał straciła na tej transakcji tyle co średnio zarabiający 4 tys. Polak, gdyby odkładał wszystko przez cały rok. Ja sam nie jestem przewódcą, ani waszym głosem rozsądku. Jednak, gdy w 2009 roku spółki traciły z dnia na dzień wtedy na rynku amerykańskim zabrakło sporej gotówki (nic nie warte nieruchomości były zabezpieczone pod wysoko wyceniane obligacje), a teraz? Czego zabrakło? 
  • #KoronaGaming Autor: glovesmaker
  • Re: #KoronaGaming Autor: ~Robert

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ARTIFEX 1,02% 15,80 2026-01-21 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.