Zwróciłem się do Tauronu z prośbą o informację nt dzisiejszego komunikatu przedstawionego przez ISBnews bo w świetle podjętej wczoraj Uchwały nr 9 jest moim zdaniem nieprawdziwy i wprowadza w błąd. Wysłałem następującego maila:
Dzień dobry,
Chciałbym jako akcjonariusz poprosić o interpretację treści Uchwały nr 9 podjętej na WZA dnia 25.06.2025 w kontekście pojawiających się w dniu dzisiejszym informacji na jej temat, które wydają mi się rozbieżne w stosunku do wspomnianej Uchwały.
Otóż, w dniu dzisiejszym na stooq’u pojawił się następujący komunikat o treści:
"Warszawa, 26.06.2025 (ISBnews) - Akcjonariusze Taurona zdecydowali podczas zwyczajnego walnego zgromadzenia o wypłaceniu akcjonariuszom dywidendy najpóźniej w roku bieżącym lub następnym (2026), wynika z przyjętych uchwał”
źródło:
https://stooq.pl/n/?f=1687467&search=tauronChciałbym wobec tego zapytać:
1. Czy w odniesieniu do treści w/w Uchwały nr 9 nie jest to przypadkiem jakiś błąd interpretacyjny dziennikarzy ISBnews bo z układu głosów podczas głosowania tej Uchwały wynika, że „za” było tylko 2.641 głosów, liczba głosów „przeciw”: 705.676.021, liczba głosów „wstrzymujących się”: 331.758.056 czyli wynika z tego, że Uchwała została odrzucona a nie przyjęta jak podaje ISBnews. Czy dobrze rozumiem, że została odrzucona i komunikat ISBnews jest błędny?
2. Jeżeli natomiast komunikat ISBnews nie jest błędny i jest prawdą to co oznacza wyrażenie w Uchwale „w roku bieżącym”. Czy chodzi w tym przypadku o dywidendę za 2025 rok wypłaconą w 2026 r czy chodzi o zaliczkę na poczet dywidendy za 2025 rok która będzie wypłacona jeszcze "w roku bieżącym" czyli 2025 jeśli zapadnie decyzja o wypłacie?
Otrzymałem następującą odpowiedź od Pany Magdaleny Wilczek:
Szanowny Panie,
W przekazanych wczoraj, 25 czerwca 2025 r. uchwałach poddanych pod głosowanie podczas ZWZ w dniu 25 czerwca 2025 r. są dwa teksty uchwały nr 9 - pierwszy, zgłoszony podczas ZWZ przez akcjonariusza, mówiący, że ZWZ „postanawia, aby najpóźniej w roku bieżącym lub następnym 2026 dywidenda została wypłacona akcjonariuszom”, który zgodnie z wynikami głosowania i adnotacją „Uchwała nie została podjęta w głosowaniu jawnym” nie został przyjęty oraz drugi, którego projekt został przedstawiony razem z ogłoszeniem o zwołaniu ZWZ, mówiący, że „postanawia się dokonać podziału zysku netto za rok obrotowy 2024 (…) poprzez przeznaczenie go w całości na kapitał zapasowy Spółki, który zgodnie z wynikami głosowania i adnotacją „Uchwała została podjęta w głosowaniu jawnym” został przyjęty.
W związku z tym zwróciliśmy się do autora komunikatu o sprostowanie jego treści aby odpowiadała stanowi faktycznemu.
Z poważaniem
Zatem tyle w temacie dywidendy.