Tak jak pisałem poprzednio, trwa(ła) ewidentna akumulacja. Obroty były nienotowane od wielu kwartałów a cena powoli pięła się w górę aby w końcu pokonać lokalne szczyty. Tak trwa klasyczna akumulacja. Do tego dochodzą rewelacyjne wyniki i potężna akumulacja gotówki w spółce, która trwa nieprzerwanie już od 2 lat. Biznes nie tylko się ustabilizował, ale generuje coraz wyższe marże co jest efektem zakończonego pierwszego etapu inwestycji w GRYFITLAB (przypomnę, że spółka zainwestowała prawie 50 mln w ośrodki badawcze). oraz zmiany struktury przychodów (ze względu na jedne z najbardziej nowoczesnych labolatoriów w Europie - coraz więcej zleceń pochodzi z zagranicy - obecnie ok 43%). W drodze nowe dotacje (już przyznane i procedowane). Macie pomysły jakie jest fair value Spółki? i czy przy niespełna 20% ff da się je szybko osiągnąć? Dla mnie bardzo konserwatywnym wyznacznikiem wyceny jest wartość księgowa (czyli de facto majątek spółki) - obecnie 60 mln czyli 2,5 złotego na akcję. Oczywiście to nie wszystko co można wziąć pod uwagę - jest jeszcze potencjał generowania gotówki i sama gotówka - obecnie ok 10,7 mln oraz metoda dochodowa. Tu wycena zapewne będzie znacznie wyższa. To oczywiście moja opinia bo rynek na dziś wycenia spółkę 0,25 C/WK. Dlaczego tak się dzieje? Jedynym (dla mnie) wytłumaczeniem jest brak konsolidacji podmiotów w 100% zależnych (mają takie prawo) i nieumiejętna analiza SF Grempco, które publikuje jedynie sprawozdania jednostkowe i wszystkie pobieżne analizy (również na portalach finansowych) przedstawiają spółkę z punktu widzenia SF jednostkowego GREMPCO S.A.