Witam. Bardzo proszę o pomoc. Otóż mój przyjaciel i ojciec mojego dziecka jest współwłaścicielem rodzinnej firmy (rodzice plus on). Jest to spółka s.c. a jego udział to 20%. Spółka przeżywa ogromny kryzys i ma ogromne zadłużenia. Ma leasingi które za chwile może przestać spłacać i rozumiem że leasingodawca zabierze wtedy auta, dom rodziców również jest w kredycie i pytanie czy komornik w momencie nie spłacania kredytu może zlicytowac dom i wyrzucic ich na bruk? Rodzice mają jeszcze kredyty konsumpcyjne (prywatne) czy w razie zaprzestania ich spłat mój przyjaciel ( a ich syn) będzie musiał to płacić? I ostatnie pytanie przed przystąpieniem do spółki mój przyjaciel kupił mieszkanie i rok temu je sprzedał. Pieniądze wrzucił na lokatę do banku na prywatne konto, ale w między czasie spółka zaciągneła kredyt inwestycyjny za który wiem, że niedługo przestanie płacić. Czy w związku z powyższym komornik może mu zablokować konto prywatne? Jesli tak to w jakim procencie??? Czy najpierw będzie do tego jakiś wyrok, jakakolwiek informacja? Dziękuje i pozdrawiam. Agnieszka