Witam was koledzy i koleżanki też. Najpierw z całą mocą pragnę podkreślić, że mój komentarz polityczny jest jednoznacznie związany z sytuacją gospodarczą i stanowi nieodłączne tło Analizy Technicznej w perspektywie tego i przyszłego roku.
Najpierw pozwólcie, że przytoczę tu wszystkim znane przysłowie:
,,Polak mądry po szkodzie" i zaraz po nim słowa jednego z wielkich nieżyjących tego świata
,,Tylko ludzie głupi uczą się na własnych błędach. Ludzie mądrzy – uczą się na błędach cudzych.,,
Zapewne ta część z was nieco bardziej światła bez trudu przypisze ten cytat Otto von Bismarckowi i oczywiście nie bez racji. Można jeszcze dodać jego nie mniej słynne słowa skierowane już konkretnie do nas, oto one:
,,Dajcie Polakom rządzić a sami się wykończą,,
Zapewne zdziwi was fakt, że myślami dziś sięgam do przeszłości, ale czasem wydaje mi się, że jesteśmy narodem zapomnianym przez Boga i sami robimy sobie największe krzywdy.
Wszystkie te złowieszcze myśli ogarnęły mnie kiedy to usłyszałem w TV dwie informacje rzucone tak od niechcenia pomiędzy wierszami. Jedna dotyczyła tego, że Rosjanie analizują właśnie czy rurociąg,, Przyjaźń,, ma uzasadnienie ekonomiczne a druga to beczka miodu przyprawiona dziekciem na spodzie. Mówiła , że Polacy kupują w dalszym ciągu chętnie napędzając popyt wewnętrzny a jednocześnie wskazując, że bezrobocie przekroczyło średnio
13 procent, co oczywiście daje na ścianie wschodniej i Mazurach stan sięgający ponad 23 %.
Wróćmy do wiadomości pierwszej i pozwólcie, że przypomnę jak zachowywały się nasze rządy i przywódcy kiedy to Rusek z Niemcem postanowili pociągnąć sobie rurę po dnie Bałtyku. Wrzawa, zorganizowana akcja oporu i jak zwykle jedno wielkie nic. Mało tego wielkie oburzenie kiedy to zaproponowano nam wzięcie udziału w tym przedsięwzięciu i podłączenie się do niego. Jak pamiętam znalazł się chyba tylko jeden wiceminister, który chciał o tym poważnie podyskutować. Biedak nie zdążył ! Skutek jaki będzie z tego jest prosty do przewidzenia. Polska obecnie za gaz płaci najwyższe stawki w Europie i za chwile to samo będzie z ropą. Oczywiście wzrost cen tych surowców prowadzi do jednego a mianowicie do wzrostu inflacji co skutecznie blokuje obniżkę ceny pieniądza czyli mówiąc prościej obniżkę stup procentowych. Jedno i drugie zjawisko jest bardzo niedobre dla naszej gospodarki i pokazuje, że w interesach kierowanie się sentymentem nie przynosi nic dobrego. Mam takie poczucie, że Polacy najbardziej cieszą się jak zostają poklepani po ramieniu za to i owo, za zieloną wysepkę a tak naprawdę nawet na arenie międzynarodowej nie potrafią grać w tej samej drużynie. Na ty całym organiźmie siedzi i wrzód inny, to kościół katolicki, który biedny i atakowany ciągnie z tego państwa bez skrupułów wszystko co wyciągnąć się jeszcze da.
Nie neguję jego zasług i pozycji chociaż uważam, że robił to co robił w minionych latach myśląc przede wszystkim o własnym interesie a słuchając ostatnio bodaj w,, Kropce nad i "
jednego z myślicieli PIS-u, który przekonywał, że fura dla księdza za 100 tysięcy to nic zdrożnego i wkładanie dziewczynkom paluchów w majtki nie daje nikomu prawa do krytykowania tej instytucji, dochodzę do wniosku, że moje miejsce na Księżycu (Chodzik Księżycowy) jest ostoją spokoju. Myślicie zapewne, że to się specjalnie nie przekłada na zachowanie kursów na GPW ? Otóż bardzo się mylicie, bo pieniędzy od tego nie przybędzie,
po co inwestorom zagranicznym ryzykować tu nad Wisłą, gdzie może się okazać, że wszystko się niebawem wykopyrtnie jeśli są w Europie państwa stabilne o niepodważalnie silnej gospodarce. Popatrzcie na reformę emerytalną. Budowana z pietyzmem jakieś 15 lat temu teraz na waszych oczach rozpada się w pył. Co ciekawe nie ma winnych ! Albo inny idiotyzm z którym wyjeżdża rząd. Będziesz pracować do 67 roku, będziesz miał emeryturę 6 tysięcy. To kpiny w żywe oczy, ilu nie dożyje ?
Mamy dzisiaj tak. Mała grupa czerpie z tego kraju kolosalne zyski a reszta pomału powiększa
coraz większą grupę ludzi, którym ledwo wystarcza do pierwszego. Zobaczcie co dzieje się z umowami śmieciowymi i jak traktowani są teraz tu w tym kraju ludzie. Po co więc Wałęsa skakał przez mur, no po co, czy o take Polske mu wtedy chodziło ?
Pozdrawiam
Chodzik Księżycowy