Forum Giełda +Dodaj wątek

Kolejny przekręt Bauera.

Wczorajsze informacje powaliły mnie na kolana. Może się mylę ale ja w tym widzę poważny przekręt na którym znów ucierpią drobni akcjonariusze. Napiszę jak ja to widzę.
Ostatni raport kwartalny pokazał wartość księgową na poziomie 4,10 zł, strata na akcję wyniosła 0,30 groszy. NIestety strata. Wszystkie ostatnie raporty były liczone przy założeniu:
"Wartość księgową na jedną akcję obliczono w stosunku do liczby akcji Funduszu pomniejszonej o akcje własne posiadane przez Fundusz. Liczba ta wynosiła 99 433 650 ". Jak wiemy całkowita liczba akcji wynosiła 120 328 710. Spółka posiadała 20 mln akcji własnych. Miałem nadzieję że zostaną one umożone. Swojego czasu Bauer mówił o dalszym skupowaniu akcji własnych w celu umożenia! W rezultacie ostatniej transakcji na rynek trafilo dodatkowe XX mln akcji własnych (zamiast ich umożenia).
Dla mnie ta transakcja to matactwo:
"Spółka Eustis jest powiązana z Panem Rafałem Bauerem, osobą zarządzającą Funduszem oraz nadzorującą spółki zależne Funduszu, który posiada 50% udziałów w Eustis oraz z Panem Zbigniewem Cholewickim, zarządzającym spółką portfelową Funduszu – Browar Gontyniec S.A., który posiada 49,91% udziałów Eustis."
Pytanie od kiedy Bauer posiadał 50% udziałów Eustis? Sądzę, że nie od tak dawna. Po co obejmoał te udziały skoro nie długo potem sprzedał je spółce w której zarządza?? Nie sądzę żeby Bauer stracił na tej transakcji. A jeśli zarobił to naszym kosztem.
W rezultacie Bauer stał się posiadaczem kolejnych 6 mln akcji Black Liona!
Przypomnę, że jakiś czas temu, zasiadając w zarządzie objął pokaźny pakiet akcji w cenie wtedy wydającej się bardzo atrakcyjna ok 3,5 złotych (nie jestem pweien). Objął te akcje abyśmy mieli pewność, że będzię czuł się bardziej zobowiązany do bronienia interesów spółki. Dzisiaj niestety akcje są po 85 groszy. Swietnie sobie uśrednia.... Wyprowadził ze spółki 12 mln akcji z czego polowe dla siebie!!!

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
SOHODEV 6,79% 0,35 2026-01-07 11:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.