Qube pożyczył w ostatni piątek 0,5% akcji JSW, czyli > 587 k i pojawił się w rejestrze pozycji krótkich.
Tu: https://rss.knf.gov.pl/rss_pub/
Za kilka dni zobaczymy to w ortexie. Nowe pożyczki oznaczają powiększające się straty, które szorciarze ponoszą w trakcie tłuczenia kursu. Gdyby było inaczej, gdyby nie ponosili strat, a pierwotnie pożyczony pakiet byłby stale wymieniany między szorciarzami po coraz niższym kursie, wtedy kolejne pożyczki nie byłyby w ogóle potrzebne. A jednak są potrzebne.
Według moich szacunków szorciarze pożyczyli netto ok. 16,6 mln akcji, z czego ok. 10 mln jest poza radarem ortexu, i do tej pory (ortex z wczoraj) oddali ok. 2,7 mln akcji. Swoje obliczenia przedstawiłem przed kilkoma miesiącami na forum. Zachęcam do zapoznania się z nimi, a przede wszystkim do wykonania własnych rachunków, wszak mogłem się przecież pomylić.
Tu: https://x.com/GPW_Trader2022/status/1962486827182362662/photo/1
Od marca 2024 roku, czyli początków szortowania JSW, szorciarze oddali netto niewiele akcji, ok. 16% z całości. My natomiast, od czzerwca 2024 roku, czyli od początku akcji 100+, kupiliśmy i zablokowaliśmy w arkuszu zleceń S ok. 9,9 mln akcji, czyli ok. 60% z całości pożyczonego wolumenu.
Wolumen obrotów od marca 2024 roku wynosi ok. 163 mln akcji, czyli efektywność odkupu akcji przez szorciarzy wynosi marne 1,65% i spada. Spada i wynosi ok. 0,6% obecnie. Nikogo to dziwić nie powinno, ponieważ dzięki temu forum oraz wpisom na X-ie wiedza o szortowaniu JSW jest raczej powszechna wśród inwestorów. Obecny kurs wydaje się być stabilny, to oznacza, że wartość akcji raczej nie spadnie trwale poniżej 20 złotych i to skłania wielu inwestorów do zakupów. Od początku tego roku obróciło się 67 mln akcji, a kurs średni wynosi 23,55 zł. Wartość akcji zwiększyła się w tym okresie o blisko 9%. W ciągu pierwszych 10 miesięcy szortowania, w ubiegłym roku, kurs spadł o blisko 50%. To pokazuje, że szorciarze są w defensywie, wprawdzie potrafią stłuc kurs chwilowo, ale wzrostu efektywności odkupu pożyczonych wcześniej akcji nie ma.
18 miesięcy szortowania pokazuje, że drobny akcjonariat, czyli pospolite ruszenie 100+, nie daje sobą manipulować. że na pokładzie pozostali najbardziej świadomi, twardzi akcjonariusze. To źle wróży szorcirzom i wskazuje, że bez "wyciskania" nie da się prawdopodobnie kupić i oddać wszystkich akcji. Tych jest obecnie (moje szacunki) ok. 14 mln sztuk, czyli ok. 40% więcej niż wolumen wszystkich akcji wystawionych i ujawnionych w arkuszu zleceń S.
Ile urośnie kurs, jeśłi dojdzie do "wyciskania"? Trudno powiedzieć, ale historyczne przykłady pokazują, że może to być 200, 400, 500 czy nawet 800%. Zainteresowanych odsyłam do netu, gdzie znajdziecie informacje na temat "wyciskania" takich spółek jak VW, Gamestop czy ostatnio Eutelsat.
Czy tak będzie również w przypadku JSW? Kto dożyje, ten zobaczy!:)
Taka jest moja spekulacja!
Dobrej zabawy i dużych zysków życzę wszystkim gojom:)!