Wg komunikatu z 2019-12-18 :
"Zarząd Spółki Korporacja Gospodarcza "efekt" S.A z siedzibą w Krakowie informuje, iż w dniu 17 grudnia 2019 roku jako Inwestor zawarł umowę w sprawie nabycia dłużnych papierów wartościowych na sumę wynoszącą łącznie 7.100.000zł słownie: siedem milionów sto tysięcy złotych milionów.
Oprocentowanie papierów wartościowych ustalono na 5,5% w skali roku."
To już druga pożyczka dla nieznanego Emitenta .
To niesłychane - przecież ta firma ma kredyty a jednocześnie komuś udziela kredytów i nie publikuje danych Emitenta?
Wg opinii prawników jaką uzyskałem w sprawie poprzedniej pożyczki:
"
Po pierwsze zgodzić należy się, że informacja o nabyciu dłużnych papierów wartościowych jest mało precyzyjna. Dłużne papiery wartościowe mają różną postać. Przykładowo mogą to być: czeki, weksle, obligacje, bony handlowe, listy zastawne, warranty.
Brak informacji w tym przypadku o emitencie dłużnych papierów wartościowych również uznałbym za niewłaściwy w tym przypadku. Emitentem dłużnych papierów wartościowych mogą przecież być nie tylko inne spółki, ale także Skarb Państwa, jednostki samorządu terytorialnego, w odniesieniu do obligacji także stowarzyszenia. Brak informacji o emitencie dłużnych papierów wartościowych nie pozwala też na ocenę, czy jest to podmiot powiązany z ich nabywcą. Nabycie papierów w grupie może nieść, np. ryzyka podatkowe związane z uznaniem takiej operacji za niedozwoloną optymalizację podatkową. Inwestorzy powinni mieć możliwość samodzielnej oceny czy może pojawić się tego rodzaju ryzyko, jak również samodzielnej oceny wiarygodności finansowej emitenta dłużnych papierów wartościowych. Reasumując powyższe uważam, że komunikat powinien zawierać zarówno informację o rodzaju dłużnych papierów wartościowych jak i o ich emitencie. Prawidłowość wykonywania obowiązków informacyjnych w zakresie informacji poufnych poddana jest nadzorowi Komisji Nadzoru Finansowego. Nadzór ten obejmuje zarówno spółki z GPW jak i z NewConnect. Mając powyższe na uwadze Komisja Nadzoru Finansowego będzie właściwym podmiotem, do którego może Pan kierować zastrzeżenia odnośnie przedmiotowego komunikatu spółki.
";
Po poprzednim kupnie pisałem do KNF, ale nie mam żadnej odpowiedzi (nie muszą udzielać odpowiedzi) ale jak widać chyba nie było żadnej reakcji, bo Efekt nadal kupuje jakieś "dłużne papiery wartościowe" o kogoś.