Forum Giełda +Dodaj wątek

Kilka słów odnośnie rynku

Panowie, jako, że dziś w dzień pospałem i lubię tu pisać na tym wątku AER - napiszę z racji dość długiego dośw. jak widzę w przyszłosci rynki. Dodam, że ten wpis nie ma nic wspólnego z AERFINANCE. Tu korsarze zarabiają po 700 -- 1400 % - wielkie brawa za tańce i przypadek, gdyż taka perełka może zdarzyć się raz na 100 tys graczy, albo mniej. Sam średnio od początku giłędy jako weteran nie przebijam 20 % rocznie całości inwestycji, a wyniki mam zdecydowanie lepsze niż benchmark...
Do rzeczy:
AD Line dla GPW jest z dnia na dzień coraz niżej żadne odbicia tu niewiele zmieniają - coraz więcej spółek na szerokim rynku spada a coraz mniej rośnie i to jest fakt niezaprzeczalny. Tak jak pisałem kilka m-cy temu, że zakładam pogłębianie spadków tak i jest. Ponieważ nie każdy się interesuje AT i AF oraz projekcją oraz wystąpieniem hossy napiszę najpierw wstęp. Zanim na naszym straganie pojawiły się spółki popularnym wskaźnikiem rynkowym był A/D LINE.
Dlaczego? Ano dlatego, że popularność zawdzięczał trafnym sygnałom kończenia się trendów, (USA, JAponia lata 80-te). Dziś AD/LINE jest zamazany przez bluechipy i przepaść jaka dzieli je do małych spólek z szerokiego rynku. Z pewnością pamiętacie jak pisałem, że Apple (jabol) napędza hosse w USA.
Do czego zmierzam, odkryłem dziś zbierzność między indeksem NC a adline - proszę sobie sprawdzić:
--------------------------------------------------------
http://stooq.com/q/?s=ncindex
http://stooq.com/q/?s=adline
W skali całej giełdy adline jeszcze nisko nigdy tak nie był:
http://stooq.com/q/?s=adline&c=mx&t=l&a=lg&b=0
Nieprzypadkowo miałem rację pisząc o kontynuacji bessy i rachitycznym odbiciu, jakie zaczęło się tuż po nowym roku. Zaraz lada tydz przebijemy nowe dołki i sens trzymania akcji żaden. Tu pomogła mi znowu matematyka i logika. Zauważyłem i pewnie nie ja jeden, że kolejne maksima indeksu, czy tez utrzymanie go w przedziale konsolidacji osiągane są przy coraz mniejszej liczbie spółek rosnących i może to zwiastować rychłe zakończenie tendencji wzrostowej (odbicia). Tak też się stało i spadamy nadal.
Jeśli indeks stoi w miejscu, a A/D LINE spada oznacza to dalszą bessę.
Wiarygodny sygnał odwrócenia trendu nie nastąpił, a o właściwym momencie kiedy takowy się pojawi na pewno Wam napiszę. (A/D LINE musi utworzyć dywergencję z wigiem + zjazd na)
Interpretacja - to, że adline jest historycznie na najniższym poziomie oznacza jedynie nierównowagę w gosp. i sztuczne podtrzymywanie kilku spółek na wysokich poziomach, które z racji np. regulacji odgórnych nie mogą się obsunąć i płacą dywidendę trzymającą kurs w ryzach (Kowalski musi dzwonić, opłacić energię, mieć rach. w banku etc..). Taki stan niestabilności na dłuższa metę jest zły, pogłębia kryzys i nie pozwala na wyjście z recesji. Małe spółki cały czas spadają, co oznacza nie tylko brak zainteresowania instytucjonalnego, ale i awersję inwest. indywidualnych do kupowania tychże akcji. naturalną konsekwencją tego stanu jest wyczekiwanie przez zarządy tych spółek lepszych czasów i brak rozwoju. Póki mamy sytuację gdzie coraz mniej spółek osiąga maksima, a coraz więcej przebija kolejne dołki radzę bycie ostrożnym i pogrywanie z lekka bez angażowania tu większych środków.
napisałem to dlatego, że w internecie brak jest dobrych projekcji. Białek patrzy na wig20, inni podobnie, a to żaden wskaźnik koniunktury o czym przypominam moim studentom
Pozdr wszystkich serdecznie - JAcek

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
AERFINANC 0,00% 0,04 2025-06-02 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.