Polonia Warszawa zostaje w Ekstraklasie!
Publikacja 22/07/2012 godz. 19:34, aktualizacja 22/07/2012 godz. 20:02
Taką informację podała stacja Orange Sport. Nowy prezes Polonii Ireneusz Król nie chce mieć już nic wspólnego z Katowicami. W ciągu ostatnich dni kibice GKS obrzucili jego dom petardami i jasno dali mu do zrozumienia, że nie chcą przez fuzję awansować do Ekstraklasy.
29
MEDIASPORT
W poniedziałek doszło do zawarcia umowy między Józefem Wojciechowskim, a Ireneuszem Królem. Na jej mocy ten drugi za pięć milionów złotych miał odkupić udziały w stołecznym klubie. Na dodatek drużyna miała przenieść się do Katowic i po fuzji z GKS rozpocząć występy w Ekstraklasie pod nazwą KP Katowice.
W ciągu ostatnich dni pojawiło się mnóstwo opinii na temat Króla. Marszałek województwa śląskiego Adam Matusiewicz stwierdził nawet, że finansista nie ma odpowiedniej sumy, aby zapłacić Wojciechowskiemu.
- Przeczytałem wszystkie wypowiedzi polityków, sportowców, kibiców i doszedłem do wniosku, że nie chcę rozpętywać nowej wojny światowej. Skoro tyle osób chce, by zespół został w stolicy, to zabieram zabawki, przenoszę się do Warszawy i gram jako Polonia. Zrobię wszystko, by jako Polonia grać w ekstraklasie - powiedział Ireneusz Król na łamach Przeglądu Sportowego.
- GKS rozpocznie rozgrywki pierwszej ligi 4 sierpnia spotkaniem z ŁKS Łódź - dodał Król dla Orange Sport.
Od kilku dni w Warszawie zawiązała się społeczna akcja kibiców, którzy w razie przenosin zespołu do Katowic, chcieli stworzyć nową drużynę. Miałaby ona występować w IV lidze.
Na razie Król nie ma jeszcze praw do herbu, barw i nazwy Polonia. Te cały czas należą do Wojciechowskiego. Jego pełnomocnik w piątek próbował się nawet skontaktować w tej sprawie z nowymi inwestorami ze stolicy.
Teraz wszystko wskazuje na to, że w tej kwestii obaj biznesmani mają się spotkać w poniedziałek. Sytuacja jest zatem bardzo dynamiczna.