Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  10,17 zł , zmiana od tamtej pory: 107,28%

JK73 - nie dziękuj - odpowiedz na następujące pytania.

Dnia 2021-10-19 o godz. 13:35 ~JK73 napisał(a):
> Drogi Maerit,
> Dziękuje za rzeczową analizę i sytuacji i także mojej osoby.....akcje dostałem w wyniku zmiany z obligacji, kiedy nie osiągneły odpowiedniej wartości wykupu i z automatu zamienieły się na akcje w odpowiednim stosunku - Enea była wtedy wyceniana przez bank na 11.75 około (wliczając prowizje bankowe i różne opłaty bankowe, których sie nie spodziewałem) więc jak była po 4.00 zamiast dokupić żeby kiedyś uśrednić i wyjść z tego shitu obgryzałem paznokcie.....
> Ogólnie nie spodziewam się niczego dobrego po spółkach SP pod rządami PIS. Więc tym bardziej mam doła.
>
> Dziękuje za info.Pozdrawiam.

1/ Podaj nazwę Banku, który wycenił Eneę na 11,75 zł i podaj datę zamiany obligacji na akcje. 11.75 zł było w w 2018 r. - Ty pisałeś, że w ciągu 2 lat. Wtedy kurs oscylował w granicach 8-9 zł.
2/ Czyje to były obligacje Eneii , czy Banku. Może nie pamiętam, ale nie przypominam sobie, aby Enea emitowała obligacje.
3/ Czy faktycznie jesteś rocznik 73 - masz 48 lat. Informacja o tyle istotna, że ustawia horyzont czasowy inwestycji. Ja jestem rocznik 53 i mój horyzont czasowy jest bardzo krótki. Aktualnie realizuję strategię gry na odwróconą hipotekę. Metoda gry na wnuczka/córkę.
4/ Jestem na GPW od 30 lat. Traciłem - nie optymalizowałem zysków na Elektrimie- strata 75%.
Zarabiałem na Górażdżach, Krośnie, Elektrimie, Eneii i największej pozycji portfelowej też na M, której nie ujawnię. Ewentualne strat na poziomie 5% mnie nie ruszają. Zabawę Tadzia w kółka tak jak dzisiaj wykorzystuj do zwiększenia liczby akcji. Aktualnie tracę na Mercatorze ponad 15% czyli ponad 1000 zł. Moim celem było uzyskanie niezależności finansowej na emeryturze. Uzyskałem ją - roczny budżet emerytalny składa się z dwóch filarów ZUS i wypłaconych dywidend.
5/ Na pociesznie powiem tak. Po przeżyciu 20 ministrów Skarbu Państwa wiem co potrafią wyczyniać nieudacznicy typu Sasin oraz V kolumna w rządzie PO/PSL doradca Tuska premier Morawiecki. Czego się można po nich spodziewać to to, że OFE i PPK będą przymusowo inwestować dobrowolne środki pokolenia 30 plus w podmioty nadzorowane przez SP i gromadzić w ten sposób Prywatny Kapitał Emerytalny.
Taka sytuacja będzie trwała do 2023 r. lub dłużej.

Pozdrawiam i oczekuję odpowiedzi na pytania.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
ENEA 5,40% 21,08 2025-10-27 16:49:47
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.