Żartowałem. Niestety. Sam już od prawie dwóch miesięcy wyglądam zapowiadanej strategii, o której wspominał prezes. Jednak po przeczytaniu posta jednego z użytkowników z dnia dzisiejszego miarka się przebrała:
""Spółka nie określiła terminu odnośnie publikacji strategii.W chwili obecnej niestety nie mogę Panu podać żadnej wiążącej daty.""
Skoro najpierw zapowiadano termin 15 września, następnie połowa października, a teraz w końcu nie ma terminu to niestety, ale widzę, że powoli robi się tu syf. Przypomina mi to sytuację ze spółki Hutmen z 2006, kiedy to również zapowiadano ogłoszenie strategi, wchodzenie w nowy biznes, a w końcu nigdy żadna informacja się nie pojawiła - może ktoś z szanownych "wyjadaczy" był już wtedy inwestorem... Jeśli sami nie przyciśniemy spółki to możemy czekać na strategię baaaaaardzo długo. Niestety. Ktoś napisał, że strategia nic nie wniesie do obrazu spółki. Chyba najwyraźniej nie potrafi analizować faktów - skoro ogromna część forumowiczów, w momencie gdy padało stwierdzenie, że termin ogłoszenia strategii planowany jest na 15 września nazywała tą informację plotką, to znaczy, że nie oglądała wywiadów z prezesem w tvncnbc, a to znaczy, że niby skąd ma wiedzieć, że do "końca przyszłego roku spółka ma być liderem w swojej branży", skąd ma wiedzieć, że "w ciągu 2-5 lat (bliżej 2 -prezes) przychody powinny osiągnąć wartość 100mln zł" - co przy obecnym poziomie rentowności może przynieść zysk około 40 mln zł. Te dane również zapewne uznaje za plotki. Spółka straciła impet bo jest wyceniana według aktualnych wskaźników, a nie przyszłości. Tylko oficjalne dane zawarte w strategii mogą tu coś zmienić. Wielkość kontraktacji jaką mamy obecnie, choć jest bardzo duża i skokowo wpłynie na wynik finansowy, niestety nie od razu zostanie w nim wykazana. Dopiero w 2011 będzie widać wpływ tych umów na zysk. Co więcej przeciętny wynik, za 3 kwartał może tym bardziej pociągnąć spółkę w dół, a prezesa w tvncnbc raczej bym się nie spodziewał bo ostatnio chyba jest tylko gońcem Czarneckiego i nawet nie kwapi się ostatnio do rzeczowych i konkretnych odpowiedzi na pytania akcjonariuszy (wywiad na stockwatch.pl), choć jeszcze pod koniec sierpnia roztaczał świetlane wizje. Nie twierdzę, że nie będzie tak ja prezes zapowiedział, gdyż już by mnie tu dawno nie było, jednak milczenie i niekonsekwencja nie wpływa niestety pozytywnie na sentyment do spółki.
Dlatego też, po tym długawym wywodzie :), proponuję, aby przeprowadzić "zmasowany atak" na skrzynkę pocztową spółki, przesyłając e-maile z zapytaniem odnośnie konkretnego terminu opublikowania strategii. Dobrze by było, aby ktoś mądrzejszy zredagował jednolitą treść wiadomości i opublikował ją na forum, a wtedy każdy będzie mógł szybko i łatwo wysłać rzeczowo napisaną wiadomość. Jeśli pokażemy jak wielu jest niezadowolonych z takiej polityki informacyjnej to jest szansa aby to zmienić. Samo ględzenie i wylewanie gorzkich łez na forum nic nie da więc zamiast pisać głupoty,
WYŚLIJ -EMAIL !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!