Agroholding KSG Agro rozpoczęło produkcję marmurkowej wieprzowiny - po raz pierwszy na Ukrainie w produkcji przemysłowej.
Zostało to zgłoszone w firmie.
"Marmurowa wieprzowina jest mięsem specjalnej rasy świń, w naszym przypadku - kanadyjskiej genetyki Genesus, która ma szczególne cechy smakowe i jakościowe" - powiedział Ihor Ushakov, dyrektor Strong-Trade LLC, który jest odpowiedzialny za hodowlę świń w KSG Agro biznes. - To jaśniejszy kolor mięsa i charakterystyczne dla tej rasy tłuste smugi, które zatrzymują soki mięsne i sprawiają, że struktura wieprzowiny jest bardziej miękka i soczysta."
Mówimy o niezwykłej wieprzowinie z segmentu premium, która idealnie nadaje się np. do przyrządzania kebabów i innych rodzajów grilla – dodał. Przy odpowiednim zamrożeniu (od 0℃ do +4℃) marmurkowa wieprzowina nie nasiąka wilgocią. Jeśli zwykła wieprzowina daje wzrost wody do 4% po zamrożeniu, to wieprzowina marmurkowa - dziesięciokrotnie mniej - tylko 0,4%, pozostając bardziej miękka i smaczniejsza.
„Tegoroczne trendy w przemysłowej hodowli trzody chlewnej przewidują stały wzrost liczby kilogramów mięsa na lochę. Producenci mogą być rozumiani: walczą o redukcję ilości i kosztów, ale rezultatem tej rasy jest to, że wieprzowina nie różni się szczególnie pod względem właściwości i struktury na rynku, jak ma to miejsce w przypadku tego samego kurczaka czy indyka, - – wyjaśnił szef działu hodowli trzody chlewnej KSG Agro, dyrektor „Strong-Invest” Wasyl Starobor. - Marmurowa wieprzowina, którą zaczęliśmy produkować w związku z odnowieniem stada świń kanadyjskich Genesus , to przypadek szczególny. Świnie o tej genetyce mają wysoki status zdrowotny, a ich soczyste mięso, zwane marmurowym, miękkie i soczyste, zachowuje niezrównane właściwości smakowe zarówno podczas chłodzenia, jak i podczas gotowania.
Z wyglądu wieprzowina marmurkowa - jasna i marmurkowata dzięki specjalnym żyłkom mięsnym - jest bardziej atrakcyjna niż zwykła - dodał.
Według Wasyla Starobora do końca roku produkcja marmurkowej wieprzowiny osiągnie 25 ton miesięcznie, a kolejny wzrost produkcji przemysłowej nastąpi w 2023 r. – miara odnowy stada trzody chlewnej.
W pierwszym etapie KSG Agro planuje dostarczać wieprzowinę marmurkową do luksusowych sklepów sieci handlowych, w których prezentowane są również produkty premium. Zostanie on oznaczony w specjalny sposób.