Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  2,08 zł , zmiana od tamtej pory: 77,88%

Jest nowe info może to ruszy kurs.

Zgłoś do moderatora
Agroholding KSG Agro rozpoczęło produkcję marmurkowej wieprzowiny - po raz pierwszy na Ukrainie w produkcji przemysłowej.

Zostało to zgłoszone w firmie.

"Marmurowa wieprzowina jest mięsem specjalnej rasy świń, w naszym przypadku - kanadyjskiej genetyki Genesus, która ma szczególne cechy smakowe i jakościowe" - powiedział Ihor Ushakov, dyrektor Strong-Trade LLC, który jest odpowiedzialny za hodowlę świń w KSG Agro biznes. - To jaśniejszy kolor mięsa i charakterystyczne dla tej rasy tłuste smugi, które zatrzymują soki mięsne i sprawiają, że struktura wieprzowiny jest bardziej miękka i soczysta."

Mówimy o niezwykłej wieprzowinie z segmentu premium, która idealnie nadaje się np. do przyrządzania kebabów i innych rodzajów grilla – dodał. Przy odpowiednim zamrożeniu (od 0℃ do +4℃) marmurkowa wieprzowina nie nasiąka wilgocią. Jeśli zwykła wieprzowina daje wzrost wody do 4% po zamrożeniu, to wieprzowina marmurkowa - dziesięciokrotnie mniej - tylko 0,4%, pozostając bardziej miękka i smaczniejsza.

„Tegoroczne trendy w przemysłowej hodowli trzody chlewnej przewidują stały wzrost liczby kilogramów mięsa na lochę. Producenci mogą być rozumiani: walczą o redukcję ilości i kosztów, ale rezultatem tej rasy jest to, że wieprzowina nie różni się szczególnie pod względem właściwości i struktury na rynku, jak ma to miejsce w przypadku tego samego kurczaka czy indyka, - – wyjaśnił szef działu hodowli trzody chlewnej KSG Agro, dyrektor „Strong-Invest” Wasyl Starobor. - Marmurowa wieprzowina, którą zaczęliśmy produkować w związku z odnowieniem stada świń kanadyjskich Genesus , to przypadek szczególny. Świnie o tej genetyce mają wysoki status zdrowotny, a ich soczyste mięso, zwane marmurowym, miękkie i soczyste, zachowuje niezrównane właściwości smakowe zarówno podczas chłodzenia, jak i podczas gotowania.

Z wyglądu wieprzowina marmurkowa - jasna i marmurkowata dzięki specjalnym żyłkom mięsnym - jest bardziej atrakcyjna niż zwykła - dodał.

Według Wasyla Starobora do końca roku produkcja marmurkowej wieprzowiny osiągnie 25 ton miesięcznie, a kolejny wzrost produkcji przemysłowej nastąpi w 2023 r. – miara odnowy stada trzody chlewnej.

W pierwszym etapie KSG Agro planuje dostarczać wieprzowinę marmurkową do luksusowych sklepów sieci handlowych, w których prezentowane są również produkty premium. Zostanie on oznaczony w specjalny sposób.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
KSGAGRO -0,80% 3,70 2025-10-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.