Forum Giełda +Dodaj wątek

JDB w kręgu zainteresowania.

Witam

Na wielu spółkach GPW tych najbardziej popularnych dla SPEKUŁY mamy dziś panikę. Tak jest na Synthos, KOV, ATP, Optimus (wahania), Petrolinvest (wahania). Nie wiadomo w którą stronę pójdzie kurs. Nawet nowe pozytywne komunikaty czy infa niewiele w tym zakresie pomagają. Generalnie tracić będą te walory, które miały lub pośrednio mają coś wspólnego z gospodarką i finansami Japonii. Mogą zatem tracić spółki technologiczne, surowcowe dla motoryzacji bądź finansowe wprost związane z jenem (choć ten wzmocnił się) i kontraktami na giełdzie w Tokio.
Warto więc część kapitału z GPW przelać na NC w takie przedsięwzięcia, których TSUNAMI nie ruszy. Jednym z nich jest Jurajski Dom Brokerski SA z Częstochowy z oddziałem w Opolu i planowanym oddziałem w Kielcach.

JDB to spółka brokerska ubezpieczeniowa współpracująca głównie z PZU SA o silnych stabilnych fundamentach z mocno rosnącym portfelem klientów (również po akwizycji Dariusza Ratajczaka - Brokera z Opola).
Na dniach przewidywana jest akwizycja brokera w Kielcach, co znowu pozwoli na znaczne poszerzenie portfela klientów. A ja jestem z Kielc i dlatego o tym mówię, bo siedzię w branży ubezpieczeniowej ponad 10 lat.

Co mamy teraz w JDB?
Oto krótka analiza:

1. Akcjonariat:
1) Sebastian Bogus 32410000 akcji, co stanowi 68.96% kapitału oraz 54810000 głosów i 78.98% głosów (akcje w części uprzywilejowane i na razie nie do sprzedaży),
2) Paweł Reng 500000 akcji 1.06% kapitału oraz 900000 głosów 1.30% głosów,
3) Free Float 14 090 000, co stanowi 29,98% kapitału oraz 19,72% głosów.
Z tych 14,09mln tylko ok 13,5mln może być w obrocie, a nadto wśród nich jest mój całkiem spory pakiet oraz pakiet Dariusza Ratajczaka z Opola, którego firmę przejęło JDB.

Wnioski:
Znaczna część tych 13,5mln została zakumulowana w rękach kilku inwestorów. I to oni teraz podyktują kurs Spółki.

2. Finanse i fundamenty - jak na taką spółkę bdb - odsyłam do raportu za 4Q 2011.

3. Wycena spółki - wskaźnikowo c/wk powinna być zbieżna z wyceną spółki ubezpieczeniowej WDB BU pod warunkiem że FF będzie na poziomie ok 10%.

Gdyby Free Float był już na poziomie 10%, to akcje powinny kosztować ok 38gr.

Natomiast przypuszczam, że typowy FF jest aktualnie na poziomie 16% i stąd moja wycena na poziomie tylko 28gr. Tu odsyłam do wcześniejszych wątków ~pi.

Więcej o spółce na www.jdbsa.pl

Realizacja wyceny 28gr, to kwestia zbudowania odpowiedniego popytu i obrotu na papierach Spółki.
Możemy robić ten popyt już teraz, zwłaszcza, że coraz więcej jest kupujacych w cenie 16-17gr.
Wygenerowanie obrotu 1,2mln - 1,5mln zł spowoduje żądany wzrost kursu - najpierw do poziomu 21-22gr a potem 25-28gr.

Pozdrawiam tych co zainwestowali bądź zainwestują w ten papier, bo właśnie teraz są najbardziej korzystne warunki (spekulacyjne) do wzrostów.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
FINTECH -0,24% 0,08 2025-09-12 15:06:11