Forum Księgowość i podatki

jaki poczatek w kpir?

Witam. Jestem początkująca i proszę o pomoc. Wiem że rozpoczynając działalność i prowadzenie KPiR muszę wykonać spis z natury. Firma ma charakter usługowy, ale jeszcze przed rozpoczęciem działalności kupiłam trochę materiałów i sprzętu potrzebnych mi do wykonywania tych usług. W spisie z natury uwzględniłam zakupione materiały ( o łącznej wartości 1430 zł) a do środków trwałych zaliczyłam zestaw komputerowy wraz z drukarkami (zestaw oszacowałam na 1500 zł i zamierzam korzystać z niego dłużej niż 1 rok, zatem amortyzuję go jednorazowo) . I teraz moje pytania:
1. czy jaką pierwszą pozycję w KPiR wpisuję bilans otwarcia: spis z natury czyli w kolumnie 10 wartość materiałów 1430 zł. i jednocześnie w kolumnie kosztów 13 wpisuję zamortyzowany zestaw komp. 1500 zł.?
A może powinnam to rozbić na dwie różne pozycje: w pierwszym wierszu spis z natury czyli mateiały a w drugim wierszu zamortyzowany zestaw komp.?
W kolejnych pozycjach na tej samej stronie wpisuję już kolejno faktury sprzedaży i zakupów.
2. Czy w podsumowaniu tego miesiąca w kolumnie 10 sumuję wszystkie zakupione w tym miesiącu materiały łącznie z materiałami ze spisu z natury?
3. Czy żeby obliczyć dochód w danym miesiącu od przychodów odejmuję wszystkie koszty (również te ze spisu natury i z amortyzacji)?
Proszę o pomoc bo te początki to strasznie trudne są. Za odpowiedź będę wdzięczna :-)