Jak ma być lepiej jak widać, że nic się nie zmienia w działaniu firmy i oczywiście zarządu.
Przykład, poszukuje aparatu fotograficznego i przypadkiem zajrzałem na stronę Komputronika, jest i to w najlepszej cenie na rynku, wszedłem na stronę Karena i co też jest tylko o 130zł droższy. No to jak w tej firmie ma być lepiej jak robi się wszystko aby było zaporowo. Sam słyszałem jak Pan Prezes Komputronika mówił w wywiadzie, że po tym jak Komputronik wszedł w Karena i został głównym udziałowcem to będzie tylko lepiej, otwierają się nowe możliwości ( chodziło o pozyskiwanie nowych towarów w lepszych cenach i marżach itp.) większy może więcej. Nie chce mi się bardziej wgłębiać w porównania cenowe ale jestem pewien, że można znaleźć więcej podobnych przykładów. Zastanawia mnie tylko to, o co w tym wszystkim chodzi. Przecież jest to jawne działanie na nie korzyść firmy i akcjonariuszy. Jak oni mają coś sprzedać w sklepie internetowym jak mają ceny zaporowe, chyba że kupują cały towar od Komputronika i dla tego nie mogą dać mniejszych cen ( jedyna logiczna odpowiedź ). Przecież wyniki firm są powiązane ze sobą i ceny asortymentów powinny być porównywalne. Jeżeli Karen będzie miał dobre wyniki kwartalne to i od razu odbije się to na wynikach Komputronika oczywiście na plus. Wspomniany przykład to aparat Panasonic Lumix DMC-Tz5 cena w Komputroniku 699zł a w Karenie 829zł. Śmiem twierdzić, że dąży się do tego w poczynaniach zarządzających firmą aby było logiczne uzasadnienie ceny akcji do wyników spółki i dla tego zarząd nic nie robi aby wyniki finansowe firmy były lepsze.
Linki do stron wspomnianych aparatów
Komputronik
http://www.komputronik.pl/Aparaty_cyfrowe/Panasonic_DMC_TZ5_czarny__wyprzedaz/pelny,id,64659,cpsrc,ceneo/
Karen
http://www.karen.pl/index.php/category/4070/Panasonic.html
Jeszcze jedno, tak im się spieszyło i bardzo zależało ( jedno co ten zarząd zrobił w tym roku ) usunięcie z nazwy firmy NOTEBOOK, miało to zmienić wizerunek firmy i nie kojarzyć się tylko z laptopami a na stronie podanej wyżej dalej jak byk widnieje KAREN NOTEBOOK.
Przez wyniki Karena tracą też akcjonariusze Komputronika, czyli jest to celowe działanie na niekorzyść obu firm, komu na tym zależy i co w ten sposób chcą ugrać, jak swoim działaniem tylko zrażają potencjalnych akcjonariuszy do kupowania akcji obu firm.